Wspaniałe, aromatyczne i pożywne warzywne leczo z dynią i czerwoną soczewicą, doprawione kminem rzymskim. Idealne jako danie główne na roślinny obiad, jak i jako dodatek do obiadu. Do podania z ryżem, ziemniakami czy pieczywem sprawdzi się rewelacyjnie, zwłaszcza w sezonie jesiennym, kiedy zarówno dynia, jak i papryka królują na straganach. Smacznego!
Leczo to potrawa tradycyjnie węgierska, choć bardzo popularna i silnie zakorzeniona także w kuchni Polaków. Ile kucharzy – tyle wersji leczo. Podstawą leczo jest oczywiście papryka i pomidory, ale nie da się zliczyć sposobów na przyrządzenie tego wspaniałego dania. Można je przygotować z mięsem, kiełbasą, dodać pieczarki, kabaczki, patisony, cukinie czy dynię.
Ten przepis, w wersji całkowicie warzywnej, zawiera w sobie dodatek czerwonej soczewicy i dyni, którym zawdzięcza swój piękny pomarańczowy kolor. Dodatek kminu rzymskiego i ostrej papryczki podkręca smak dania, sprawiając, że jest przyjemnie rozgrzewające i intensywne. W mojej wersji także pikantne dzięki papryczkom chili.
Do lecza wykorzystałam dynię piżmową – o gruszkowatym kształcie i jasno pomarańczowej skórce. Od dyni piżmowej zaczęła się moja sympatia do tego świetnego warzywa – polecam z czystym sumieniem ewentualnym nieprzekonanym, którzy chcieliby spróbować się przekonać do dyni. Dynia piżmowa ma piękny, intensywny kolor, lekko orzechowy aromat, a po ugotowaniu delikatnie słodki smak. Ma też dużo miąższu, a mało pestek, dlatego jedną średniej wielkości dynię można wykorzystać do kilku różnych posiłków. Do sporego garnka leczo użyłam zaledwie ćwiartkę dyni piżmowej.
Dynię można mrozić i przetwarzać, aby zachować ją na dłużej. Całe, nieuszkodzone owoce można przechowywać w suchym, chłodnym miejscu nawet kilka miesięcy i cieszyć się tą cudną pomarańczowością w zimie, kiedy tak brak nam kolorów. 🎃
.

dyniowe leczo ze świeżej papryki, pomidorów i dyni piżmowej z soczewicą
- 3-4 czerwone papryki
- ½ papryczki chili (opcjonalnie)
- 3-4 pomidory
- 250-300 g dyni piżmowej lub innej ulubionej dyni
- 120 g czerwonej soczewicy
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- oliwa
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
- ¼ łyżeczki ostrej papryki w proszku lub płatków chili (opcjonalnie)
- ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżka oregano
- sól i pieprz
-
Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Posiekaj też papryczkę chili.
-
Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skóry, pokrój na mniejsze kawałki.
-
Dynie obierz ze skóry i pokrój w kostkę.
-
Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kotkę
-
Rozgrzej w garnku 2-3 łyżki oliwy, podsmaż cebulę, czosnek i papryczkę chili.
-
Dodaj dynię i soczewice, wymieszaj i podsmażaj 3-4 minuty. Dodaj paprykę i mieszając podsmażaj kolejne 3-4 minuty.
-
Dodaj wszystkie przyprawy poza solą i pieprzem, pomidory wymieszaj. Dolej 1 - 1½ szklank wody. Na małym ogniu pod przykryciem mieszając gotuj 20-25 minut aż do miękkości soczewicy, Dopraw do smaku solą i pieprzem
-
Podawaj z ryżem, ziemniakami lub pieczywem albo jako dodatek do dania głównego.
Podawaj udekorowane natką pietruszki lub kolendrą.
Zamiast świeżych pomidorów możesz użyć pomidorów z puszki lub przecieru pomidorowego.
Rośliny strączkowe to świetne źródło białka, dzięki czemu warzywne leczo może stanowić świetny posiłek także w diecie roślinnej.
.