blog kulinarny z przepisami

Makaron z bakłażanem i pomidorami

Jesteście mięsożercami? Takimi, którzy mówią po skosztowaniu sałatki: Bardzo dobre, tylko słabo było czuć w niej mięso?
Nie? To witajcie w klubie tych, co bez mięsa radzą sobie doskonale!
Specjalnie dla Was makaron, bez mięsa, ale za to z bakłażanem.

Makaron z baklazanem

Oczywiście powyższe stwierdzenie wcale nie oznacza, że nie jadam mięsa w ogóle – co zresztą zauważą Ci, którzy zajrzą w archiwa bloga. Tym niemniej z łatwością potrafię z niego zrezygnować, gdy planuję posiłki, choć nie odmawiam sobie, gdy mam na nie ochotę.
Pomysł na to, by do makaronu przygotować sos z bakłażanem w roli głównej przyszedł bardzo spontanicznie i okazał się bardzo trafiony. Od tamtej pory regularnie pojawia się na moim stole, gdy mam ochotę na lekkie, warzywne danie.

Bakłażan to ciekawe warzywo o wielu nazwach. Mówi się o nim oberżyna – tak samo nazywa się piękny ciemnofioletowy kolor, a także gruszka miłosna, bo jest podobno afrodyzjakiem. Po angielsku z kolei jego nazwa brzmi eggplant, a wywodzi się od odmiany bakłażanów o jajowatym kształcie i jasnym kolorze, przypominających kurze jajka. Bakłażan jest ważnym składnikiem kuchni greckiej (np. mussaka, czyli zapiekanka z bakłażanów i mięsa w sosie beszamelowym) i bałkańskiej (np. popularna pasta ajwar), a także bliskowschodniej (skąd pochodzi bakłażanowo-sezamowa pasta baba ganoush).
Świetnie nadaje się do faszerowania oraz grillowania.

A tymczasem – przed państwem: makaron!

036 makaron z baklazanem V1

Makaron z bakłażanem i pomidorami

  • 1 większy lub 2 małe bakłażany
  • opakowanie makaronu – wstążek lub spaghetti
  • puszka pokrojonych pomidorów pelati
  • 1 cebula szalotka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • świeże lub suszone zioła: bazylia, oregano
  • odrobina startego parmezanu, pecorino lub innego ulubionego żółtego sera
  • sól, pieprz, cukier
  • oliwa z oliwek

Makaron ugotuj w lekko osolonym wrzątku według instrukcji na opakowaniu.
Zacznij od bakłażana – umyj go i pokrój w niezbyt dużą kostkę. Przełóż do durszlaka i obficie posól. Odstaw na około 20 minut, a następnie przepłucz pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. W ten sposób pozbędziesz niezbyt smacznej goryczki, charakteryzującej to warzywo!
Drobno posiekaj cebulę i czosnek. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę, dodaj czosnek i pokrojonego bakłażana.
Bakłażan chłonie tłuszcz jak gąbka, więc nie przesadzaj z jego ilością. Podsmażaj warzywa, aż oberżyna zmięknie, a następnie dodaj pomidory z puszki i dopraw ziołami i przyprawami: posól, popieprz i lekko posłódź, jeśli uznasz sos za zbyt kwaśny. Duś jeszcze około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
Podawaj na ciepło z makaronem, posypane startym serem

Kiedy piszę o tym, że bakłażan chłonie tłuszcz jak gąbka – mówię serio. 🙂 Nie pozwól mu zbyt nasiąknąć oliwą, bo będzie po prostu niesmaczny!
W sezonie skorzystaj ze świeżych pomidorów: kup na rynku 3-4 duże, dojrzałe pomidory, sparz, obierz ze skóry, pokrój w kostkę i dodaj na patelnię. Zimą pomidory z puszki są znacznie smaczniejsze i mają więcej wartościowych składników, niż świeże, wprost z marketu.
Jeśli sos wydaje Ci się zbyt nudny lub masz w lodówce proszące o zainteresowanie pieczarki, możesz także je dodać. Pokrój je w plasterki i dodaj na patelnię razem z oberżyną.
Użyj długiego makaronu. Do wyboru masz różne rodzaje spaghetti, pappardelle, fettuccine czy tagliatelle. Ja użyłam jednego z moich ulubionych: tagliatelle z chili (pojawia się cyklicznie w ofercie Lidla).

Smacznego!

036 makaron z baklazanem V3

Zobacz też...

%d bloggers like this: