Wrzesień jakby mimochodem przyniósł nam jesień. Jeszcze niby mamy kalendarzowe lato, a jednak kasztanowce za moim oknem rdzewieją z dnia na dzień coraz bardziej, coraz więcej pożółkłych liści ścieli się na chodnikach, powietrze pachnie chłodem i wilgocią, a słońce powoli, lecz skutecznie zaczyna zachodzić coraz dalej po drugiej stronie miasta. Na straganach królują cukinie, dynie i leśne grzyby.
Skocz do przepisu
Jesień jest zawsze dla mnie trochę smutna, nawet gdy rozpieszcza nas całą feerią barw i ciepłym blaskiem słońca, jest zapowiedzią długich zimowych miesięcy pełnych krótkich dni i oczekiwania na pierwsze oznaki wiosny. Ale taki właśnie jest cykl pór roku, pozostaje nam żyć z nim w zgodzie i pożegnać letnie miesiące.
Na zakończenie lata polecam makaron z bobem i kurkami. Świeżego bobu już chyba nie da się kupić, może przy odrobinie szczęścia. Kto był zapobiegliwy, zamroził sobie bób i będzie mógł cieszyć się nim także zimą. Dla pozostałych wielbicieli tego warzywa pozostają kupne mrożonki lub oczekiwanie na przyszłoroczny sezon letni. Z kurkami z kolei nie powinno być problemu, całe stosy leśnych grzybów są teraz dostępne na rynkach w całkiem przystępnych cenach. Warto więc wybrać się, jeśli nie do lasu, to chociaż na rynek i coś z tych skarbów uszczknąć dla siebie.
Przyznam, że odrobinę się bałam takiego połączenia smaków, okazało się jednak, że niepotrzebnie. Makaron, kurki i bób świetnie ze sobą smakują i z pewnością pojawią się jeszcze na moim stole. Na zakończenie lata zapraszam więc na pyszny obiad, który łączy ze sobą smaki obu pór roku.

- 200 g makaronu np. spaghetti
- 250 g bobu
- 100 g kurek
- 2-3 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- 1 łyżka startego żółtego sera
-
Bób ugotuj w osolonym wrzątku, przelej zimną wodą i obierz z łupinek.
-
Ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.
-
Kurki umyj, oczyść i osusz papierowym ręcznikiem.
-
Na patelni rozgrzej łyżkę masła, dodaj posiekany czosnek i kurki. Podsmażaj kilka minut grzyby aż zmiękną, dopraw solą i pieprzem do smaku.
-
Dodaj obrany bób i śmietanę lub jogurt. Zagotuj na lekkim ogniu.
-
Dodaj odcedzony makaron i wymieszaj dokładnie, by wszystkie kluski pokryły się sosem. Podawaj gorące, posypane startym żółtym serem.