Makaron z cukinią w sosie pomidorowym to latem i jesienią jeden z moich ulubionych pomysłów na obiad. Połączenie podsmażonej z czosnkiem cukinii z aromatycznymi pomidorami jest wspaniałe, a sos lekki i pełen warzyw. Poza sezonem korzystam z pomidorów w puszcze lub zapasów własnego sosu pomidorowego. Dodatek gotowanej ciecierzycy nie tylko uzupełni talerz w wartościowe białko, ale też dopełni smaku lekkiego sosu z warzyw.

Bardzo lubię ten przepis za jego świeżość i prostotę, za dużą ilość warzyw na talerzu i kolory. Mieszanka ciepłych barw, aromatu pomidorów, czosnku i ziół sprawia, że od razu robię się głodna! Często wracam do tego zestawu i nieodmiennie jestem oczarowana.
Jak podawać makaron?
To dobry przepis do eksperymentów i wykorzystania resztek z lodówki. Czasem – tak jak tutaj – dodaję do sosu gotowaną ciecierzycę, czasem na wierzch dania kładę sadzone jajko. Pysznie będzie także z kurczakiem lub tofu. Można też wykorzystać kilka pieczarek lub paprykę. Kiedy mam jednak ochotę na coś bardzo lekkiego i prostego, zostaję z michą gorącego makaronu z sosem z pomidorów z cukinią i nic więcej mi do szczęścia nie potrzeba! Chwila, moment i pyszny obiad lub kolacja gotowe!
Jakiś czas temu niemal zupełnie przestawiliśmy się na makaron pełnoziarnisty. To lepszy wybór niż zwykły biały makaron. Ma więcej wartości odżywczych, błonnika i syci na dłużej. Lubię jego porowatą strukturę. Świetnie smakuje z wszelkimi warzywnymi i warzywno-mięsnymi sosami!

przepis na makaron z cukinią w lekkim sosie pomidorowym
- 350-400 g makaronu np. wstążek tagliatelle
- 2 średnie cukinie
- 5-6 pomidorów lub 1 puszka pomidorów krojonych
- 2-3 ząbki czosnku
- 4 łyżki gotowanej ciecierzycy
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka cukru
- oregano, tymianek
- sól i pieprz
- do podania: tarty ser (opcjonalnie)
-
Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu w lekko osolonej wodzie.
-
Jeśli używasz świeżych pomidorów, sparz je i obierz ze skóry. Pokrój w kostkę. Cukinię pokrój w półplasterki.
-
Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną wcześniej cukinię oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażaj 3-5 minut lekko mieszając, aż cukinia zmięknie i zacznie się rumienić.
-
Dodaj pomidory, dużą szczyptę oregano i tymianku. Wymieszaj i gotuj na średnim ogniu przez 5-6 minut, aż płyn się nieco zredukuje. Dodaj ugotowaną ciecierzycę. Posól i popieprz do smaku, jeśli pomidory są kwaśne, dodaj łyżeczkę cukru, wymieszaj. Gotuj jeszcze minutę.
-
Podawaj z gorącym makaronem oprószone startym serem, np. parmezanem czy grana padano.
Można użyć gotowanej ciecierzycy ze słoika po odsączeniu lub opłukaniu.
.