Podziwiam tych, którym latem chce się gotować codzienne obiady. W mojej bardzo słonecznej kuchni promienie słońca wpadają właśnie po południu, uciekam z niej wtedy do zacienionej części mieszkania. Czasem jednak robię wyjątki, zwłaszcza gdy upał jest nieco lżejszy, bo w końcu grzechem by było nie korzystać z tego, co daje nam pora roku, z najsmaczniejszych, najbardziej soczystych, aromatycznych i pełnych smaku warzyw i owoców.
Jednym z tych warzyw, na które warto zwrócić uwagę na początku lata jest cukinia. Podłużna, zielona przypominająca ogórek jest w istocie odmianą dyni, a jej popularna nazwa wywodzi się od włoskiego słowa zucchino, choć nasze babcie nazwałyby ją raczej… kabaczkiem.
Cukinia jest niezwykle wszechstronna. Zapiekana, grillowana, podsmażana i na surowo – zawsze jest smaczna i pasuje tak do mięs, jak i do potraw wegetariańskich.
Nie wiem, w jakiej wersji lubię ją najbardziej, ale ostatnimi czasy króluje na moim stole w bardzo zacnym towarzystwie. Zapraszam na bardzo prosty i szybki, letni makaron z cukinią i suszonymi pomidorami. Z podanych proporcji najedzą się dwie osoby.
Makaron z cukinią, suszonymi pomidorami i mascarpone
- ok. 200-250 g makaronu, np. farfalle (kokardki)
- 2 średnie cukinie
- 5-6 suszonych pomidorów w oleju
- 3 duże łyżki mascarpone
- 2 ząbki czosnku
- oliwa lub olej z pomidorów
- sól, pieprz, bazylia
Makaron ugotuj w osolonym wrzątku wg przepisu na opakowaniu.
Cukinię umyj i pokrój niezbyt grube plastry, kawałki suszonych pomidorów w paseczki lub kostkę.
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i podsmaż na niej cukinię. Nie używaj zbyt dużej ilości oleju, bo po pierwsze dlatego, że cukinia wchłonie go jak gąbka, a po drugie ponieważ mascarpone to ser o dużej zawartości tłuszczu. Zamiast oliwy możesz użyć oleju z pomidorów – danie nabierze wtedy jeszcze intensywniejszego smaku suszonych pomidorów. Po ok. 4-5 minutach dodaj suszone pomidory oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, 2-3 porwane listki bazylii lub szczyptę suszonej, posól i popierz do smaku, podsmażaj jeszcze 2-3 minuty, a następnie dodaj mascarpone i mieszając pozwól mu się rozpuścić tak, by cukinia i pomidory oblepiły się delikatnym, kremowym sosem. Odcedzony makaron wymieszaj z zawartością patelni, podawaj udekorowane listkami świeżej bazylii. Voila!