Dynia – królowa jesieni. Moje spotkania z dynią nie zawsze należały do udanych, ale powoli przekonuję się do jej walorów kulinarnych. To dla mnie niespodziewane, ale dowodzi, że w kwestiach jedzeniowych gusta i smaki zmieniają się tak samo, jak w przypadku innych rzeczy. Makaron z dynią, pieczarkami szpinakiem i pomidorami to lekki, kolorowy pomysł na obiad bez mięsa.
Do przygotowania tego makaronu użyłam dyni Moonshine – okrągłej, o kremowej skórce i co zaskakujące – także kremowym wnętrzu, zupełnie nieprzywodzącym na myśl dyni, znanej ze swojego przepięknego pomarańczowego koloru. Zdjęcie tej pięknej dyni znajdziesz pod przepisem. 🙂 Na szczęście barwy nadały pomidory i szpinak. Razem z pieczarkami nadały całości smaku jesieni. W sam raz na pełen warzyw lunch lub kolację! Idealne danie do zapakowania do pracy lub szkoły.

jesienny makaron w sosie pomidorowym z warzywami
- 400 g makaronu np. pełnoziarnistych rurek lub kokardek
- 300 g dyni
- 4 pomidory
- 250 g pieczarek
- 1 duża garść świeżego szpinaku baby
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- tymianek
- sól i pieprz
- garstka startego sera dojrzewającego do podania
-
Ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu w lekko osolonej wodzie.
-
Pieczarki pokrój na plasterki, dynię obierz i oczyść z gniazda nasiennego - pokrój w kostkę.
-
Pomidory natnij lekko na spodzie, sparz wrzątkiem i obierz ze skóry, pokrój w kostkę.
-
Rozgrzej nieco oliwy na patelni, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dynię i pieczarki. Dopraw odrobiną tymianku. Podsmażaj kilka minut, aż grzyby i dynia zmiękną. Dodaj pokrojone pomidory wraz z sokiem, wymieszaj i duś na niewielkim ogniu przez ok. 10-15 minut.
-
Na sam koniec wmieszaj do sosu liście szpinaku i gotuj jeszcze 1-2 minuty.
-
Podawaj z makaronem, posypane odrobiną startego sera,
Zamiast dyni możesz użyć cukinii.
W wersji wegańskiej pomiń ser lub użyj wegańskiego zamiennika.
.