Zastanawialiście się kiedyś jak pachnie i smakuje lato?
Dla mnie jedno jest pewne, próba opisania lata to nieskończona lista doznań: smaków, zapachów, faktur i konsystencji. Mogłabym spędzić cały dzień, usiłując wymienić choćby część z nich. Dlatego ograniczę się dziś do jednego: cieknącego po brodzie, lepkiego od słodyczy soku z arbuza i melona.
Arbuzy i melony to owoce, które mogłabym jeść na okrągło. Są wyśmienite same w sobie, nie potrzebują żadnych dodatków, wystarczy wybrać dojrzałe, pokroić, a potem po prostu jeść, kawałek za kawałkiem.
Jednak czasem warto urozmaicić sobie życie i zacząć kombinować, a wszystko po to, by było jeszcze lepiej i jeszcze pyszniej. Tak o to powstaje prosta, lekka letnia sałatka z melona.
Proste, a jednocześnie wyraziste i pełne smaku składniki: słodki melon, słona szynka, delikatna mozarella i cytrynowy sos vinegret oraz odrobina świeżo zmielonego pieprzu pieszczą podniebienie od początku do końca. Aż chce się więcej…
Sałatka z melona, szynki i mozarelli z cytrynowym sosem vinegret
- 1/2 melona galia
- 1 opakowanie sera mozarella
- kilka plasterków szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej
- oliwa z oliwek
- łyżka soku z cytryny
- łyżka miodu
- gałązka świeżego rozmarynu
- pieprz
Z połowy melona wydrąż gniazdo nasienne, pokrój na plastry o grubości ok. 1 cm i oddziel miąższ od skóry. Mozarellę pokrój na plasterki, plasterki szynki porwij na 2-3 części. Układaj na talerzu naprzemiennie: melon, ser, szynka.
Przygotuj sos w następującej proporcji: wymieszaj 3 łyżki oliwy z 1 łyżką soku i miodu. Najlepiej użyć do tego małego słoiczka z zakrętką. Polej sałatkę sosem, posyp świeżo zmielonym pieprzem i listkami rozmarynu. Odstaw na kilkanaście minut, by składniki się przegryzły. Podawaj ze świeżą bagietką lub innym, ulubionym pieczywem.