Melon z szynką i mozarellą z cytrynowym sosem winegret

Zastanawialiście się kiedyś jak pachnie i smakuje lato?
Dla mnie jedno jest pewne, próba opisania lata to nieskończona lista doznań: smaków, zapachów, faktur i konsystencji. Mogłabym spędzić cały dzień, usiłując wymienić choćby część z nich. Dlatego ograniczę się dziś do jednego: cieknącego po brodzie, lepkiego od słodyczy soku z arbuza i melona.

038 melon z szynka i mozarella V3

Arbuzy i melony to owoce, które mogłabym jeść na okrągło. Są wyśmienite same w sobie, nie potrzebują żadnych dodatków, wystarczy wybrać dojrzałe, pokroić, a potem po prostu jeść, kawałek za kawałkiem.
Jednak czasem warto urozmaicić sobie życie i zacząć kombinować, a wszystko po to, by było jeszcze lepiej i jeszcze pyszniej. Tak o to powstaje prosta, lekka letnia sałatka z melona.

Proste, a jednocześnie wyraziste i pełne smaku składniki: słodki melon, słona szynka, delikatna mozarella i cytrynowy sos vinegret oraz odrobina świeżo zmielonego pieprzu pieszczą podniebienie od początku do końca. Aż chce się więcej…

038 melon z szynka i mozarella SQ

Sałatka z melona, szynki i mozarelli z cytrynowym sosem vinegret

  • 1/2 melona galia
  • 1 opakowanie sera mozarella
  • kilka plasterków szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej
  • oliwa z oliwek
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka miodu
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • pieprz

Z połowy melona wydrąż gniazdo nasienne, pokrój na plastry o grubości ok. 1 cm i oddziel miąższ od skóry. Mozarellę pokrój na plasterki, plasterki szynki porwij na 2-3 części. Układaj na talerzu naprzemiennie: melon, ser, szynka.
Przygotuj sos w następującej proporcji: wymieszaj 3 łyżki oliwy z 1 łyżką soku i miodu. Najlepiej użyć do tego małego słoiczka z zakrętką. Polej sałatkę sosem, posyp świeżo zmielonym pieprzem i listkami rozmarynu. Odstaw na kilkanaście minut, by składniki się przegryzły. Podawaj ze świeżą bagietką lub innym, ulubionym pieczywem.

038 melon z szynka i mozarella V1

Zobacz też...

%d bloggers like this: