Pyszne, delikatne naleśniki z farszem z prażonych jabłek, śliwek z dodatkiem żurawiny. Podane z wegańskim „jogurtem” – vegangurtem kokosowym. Idealne na śniadanie lub słodki podwieczorek.
Kiedy nie wiadomo co zrobić do jedzenia, z pomocą przychodzą naleśniki z dowolnym farszem. Można klasycznie – z dżemem, ale można też szybko przygotować owocowy farsz do naleśników z owoców, które akurat mamy w domu. Wszyscy – dzieci i dorośli – kochają naleśniki
Talerz naleśników potrafi uratować niejedną sytuację, kiedy dopada nas wilczy głód. Pamiętam, jak mój tata smażył naleśniki na dwie patelnie, żeby czym prędzej nakarmić głodne dzieciaki, a ostatnio koleżanka podesłała mi zdjęcie naleśników smażonych na trzech patelniach na raz! Szacun!
Nie zawsze jednak jest potrzeba, żeby nasmażyć naleśników, jak dla pułku wojska. 😂
Z tego przepisu przygotujecie około 10 naleśników, które akurat wystarczą na 4-5 smakowitych porcji.
Naleśniki i farsz są wegańskie – przygotowane bez jajek i mleka, a podane z vegangurtem – wegańskim kokosowym „jogurtem”. Polecam – bardzo smaczny i smakuje jak kokosowy jogurt. Ma nawet dodatek jogurtowych kultur bakterii. Bardzo fajna i smaczna alternatywna dla tradycyjnego jogurtu.
Jako farsz wykorzystałam jabłko, śliwki i garść świeżej żurawiny, którą z powodzeniem można zastąpić suszoną, wykorzystać konfiturę z żurawiny lub borówki brusznicy, albo pominąć.
Naleśniki są pyszne, nie bardzo słodkie i idealnie nadają się na śniadanie lub słodki podwieczorek. To, co zostało zapakowałam w pojemniki i zabrałam jako lunch do pracy.

domowe naleśniki z farszem owocowym z jabłek i śliwek z dodatkiem żurawiny
- 300 g mąki pszennej
- 400 ml "mleka" roślinnego np. owsianego
- ¾ szklanki wody
- 2 łyżki oleju np. rzepakowego
- 1 szczypta soli
- 1 duże jabłko
- 6-7 śliwek
- 1 garść żurawiny świeżej lub suszonej
- 2 łyżeczki cukru
- ¼ szklanki wody
- 1 kubeczek vegangurtu kokosowego lub np. mleczka kokosowego
-
W misce umieść odmierzoną mąkę, dodaj napój roślinny, olej i szczyptę soli. Za pomocą trzepaczki wymieszaj na gładkie, lejące się ciasto bez grudek. Jeśli będzie za gęste dodaj wody, jeśli za rzadkie - dodatkową łyżkę mąki.
-
Odstaw wymieszane ciasto na około 20-30 minut. Mąka i zawarty w niej gluten sprawią, że ciasto lepiej się zwiąże.
-
Łyżką wazową nalewaj porcje ciasta na dobrze rozgrzaną patelnię, rozlewając je równomiernie. Smaż 1-2 minuty z obu stron na lekko rumiany kolor.
-
Obrane jabłko i śliwki pokrój w kostkę. Dodaj żurawinę i posyp cukrem. Odstaw na kilka minut.
-
W rondelku rozgrzej wodę i dodaj owoce.
-
Mieszając podsmażaj ok. 10 minut na małym ogniu, aż jabłka zaczną się rozpadać.
-
Nakładaj farsz na naleśniki i złóż w trójkąty. Na wierzch nałóż po łyżce jogurtu i udekoruj poprzekrawanymi żurawinami i np. listkami mięty.
Takie same naleśniki możesz przygotować korzystając z tradycyjnego mleka i jogurtu naturalnego.
Wykorzystuj owoce, które akurat masz w domu.
.