Uwielbiam naleśniki – są sycące, pyszne, banalnie proste w przygotowaniu, pasują na każdą porę dnia i w zależności od dodatków będą za każdym razem inne. Genialne zarówno na słodko, jak i wytrawne, z farszem mięsnym lub wegetariańskie – w każdej wersji i na (prawie) każdą okazję będą idealne.
Czy istnieje idealne ciasto na naleśniki? Być może, lecz nie znam dwóch osób, które będą posługiwały się dokładnie takim samym przepisem. Podstawą jest mąka, mleko lub woda i jajka, szczypta soli lub cukru – jednakże do proporcji idealnych każdy powinien dojść sam tak, aby naleśniki były nie tylko smaczne, ale i wygodne do smażenia. Zarówno zbyt rzadkie jak i zbyt gęste ciasto znacznie utrudnia przygotowanie naleśników – musi być po prostu w sam raz. Ciasto na naleśniki zawsze robię na oko i jeszcze nigdy nie wyszły niedobre – w razie czego zawsze można dosypać nieco mąki lub dolać odrobinę mleka czy wody.
Dużo bardziej skomplikowaną sprawą jest kwestia nadzienia! Klasycznie z serem na słodko, czy może z owocami? A może lepiej przyprawić twarożek czosnkiem i cebulą, dobrze posolić i lekko popieprzyć? A gdyby tak użyć naleśników zamiast placków tortilli i zapiec je jak quesadillę? Wszystko zależy od naszej inwencji i zawartości lodówki. Dziś zapraszam na proste i nieziemsko smaczne naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami.

Pyszne, domowe naleśniki z warzywnym farszem ze szpinakiem i pieczarkami
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- woda najlepiej gazowana
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- 1 opakowanie świeżego szpinaku baby
- 200-300 g pieczarek
- 2-3 ząbki czosnku
- sól pieprz, gałka muszkatołowa
- oliwa do smażenia
- starty ser żółty (albo feta lub mozzarella)
-
Umyte pieczarki drobno pokrój. Na patelni rozgrzej nieco oliwy i podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaj pieczarki. Podsmażaj mieszając, aż pieczarki zmiękną i zmniejszą swoją objętość, a potem dodaj liście szpinaku.
-
Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową przez 3-4 minuty aż szpinak zmięknie.
-
Odstaw do wystudzenia.
-
Składniki na ciasto wymieszaj, dodając tyle wody, aż masa osiągnie konsystencję gęstej śmietany. Łyżką wazową nakładaj ciasto na rozgrzaną patelnię, formując cienkie placki. Smaż z obu stron na lekko złocisty kolor.
-
Na usmażone naleśniki nakładaj farsz, posyp startym żółtym serem i zawijaj lub składaj na swój ulubiony sposób.
-
Podawaj na ciepło odgrzane na patelni, w mikrofalówce czy piekarniku lub na zimno.
Możesz użyć także zmrożonego szpinaku.
Zawsze też smażę więcej naleśników niż potrzebuję w danym momencie, dzięki czemu mam bazę także do innych posiłków: śniadanie czy lunch zabierany do pracy. Jeśli zostanie ci kilka czystych placków możesz w prosty i szybki sposób przygotować do nich inne nadzienie - wystarczy trochę z ulubionego dżemu czy nutelli, garść sezonowych owoców. Świetnie smakują także z białym serem - zarówno na słodko jak i wytrawnie z dodatkiem cebuli i czosnku.
Możesz użyć także zmrożonego szpinaku.
Gazowana woda w cieście naleśnikowym sprawia, że ciasto jest pulchniejsze.
Staraj się nie smażyć naleśników w zbyt dużej ilości tłuszczu, na dobrej patelni z powłoką nieprzywierającą możesz obyć się bez niego w ogóle. Ja dodaję nieco oleju do ciasta, a pomijam wylewane na patelnię.
.