Orientalny kurczak w cieście

Delikatny kurczak w aromatycznym cieście po chińsku z nutą orientu to doskonała propozycja na obiad lub kolację. Dzięki połączeniu smaków i chrupiącej panierce, danie z pewnością zachwyci Twoje podniebienie i stanie się jednym z ulubionych.

Składniki do orientalnego kurczaka w cieście

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 200 ml wody gazowanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
  • 500 ml oleju roślinnego do smażenia

Przepis na kurczaka w cieście po chińsku

  1. Przygotuj kurczaka – Pokrój pierś z kurczaka na niewielkie kawałki (około 2-3 cm). Wymieszaj w misce sos sojowy, cukier, sól, pieprz i przyprawę 5 smaków, a następnie obtocz kurczaka w marynacie. Odstaw na 20 minut.
  2. Przygotuj ciasto – W dużej misce wymieszaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. W osobnym naczyniu roztrzep jajka z wodą gazowaną. Następnie stopniowo dodawaj mokre składniki do suchych, mieszając, aż uzyskasz gładkie ciasto.
  3. Smaż kurczaka – Rozgrzej olej w głębokiej patelni lub frytownicy do temperatury około 180°C. Kawałki kurczaka maczaj w cieście, a następnie wrzucaj je do gorącego oleju. Smaż na złoty kolor, około 3-4 minut z każdej strony. Wyjmij kurczaka na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  4. Serwuj – Podawaj gorące, najlepiej z sosem słodko-kwaśnym, ryżem lub świeżą sałatką.

Dodatkowe uwagi

  • Woda gazowana sprawia, że orientalne ciasto jest lekkie i chrupiące. Nie zastępuj jej zwykłą wodą.
  • Sos sojowy można zastąpić sosem tamari, aby danie było bezglutenowe.

Wartości odżywcze

WartośćNa 100 gNa porcję (150 g)
Kaloryczność305 kcal457.5 kcal
Białko13 g19.5 g
Tłuszcze20 g30 g
Węglowodany21 g31.5 g
Błonnik1 g1.5 g

Przygotowanie kurczaka w cieście po chińsku nie zajmuje dużo czasu, a efekty na pewno zadowolą każdego smakosza kuchni orientalnej!


Sprawdź także przepisy na:

Ragu alla bolognese

Makaron z kurczakiem, mascarpone i suszonymi pomidorami


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *