Żurawina – cierpka, kwaskowa – znana i lubiana w postaci konfitury podawanej do mięs i serów, świetnie nadaje się też jako dodatek do słodkich śniadań i deserów. Owsianka z chia, żurawiną i orzechami laskowymi to pyszna propozycja dla osób, które wolą umiarkowaną słodycz. Pomysł na zdrowe śniadanie jak znalazł.
Żurawina to kuzynka naszej rodzimej borówki brusznicy. Nieduże, twarde, okrągłe jagody wybarwione na piękny czerwony kolor w różnych odcieniach, są nie tylko urzekająco piękne i pyszne, ale też bardzo zdrowe. Żurawina ma mnóstwo witaminy C, wspomaga organizm w walce z infekcjami układu moczowego, jest bogata w silne antyoksydanty.
Nasiona chia, czyli nasiona szałwii hiszpańskiej, z kolei to źródło między innymi kwasów tłuszczowych omega-3, wapnia i żelaza. Można je zastąpić siemieniem lnianym.
Owsianka z takimi dodatkami to zdrowe i pełne wartości odżywczych superfoods, które doda nam energii na długi dzień. Ta owsianka ma wszystko, co lubię – kwaskowy, lekko słodki smak, chrupiące orzechy laskowe, kremowość płatków owsianych. Są w niej ziarna i orzechy dostarczające zdrowych tłuszczy, złożone węglowodany, porcja zdrowych owoców. Czego chcieć więcej? Tylko jeść!

zdrowa i pożywna owsianka na mleku roślinnym z żurawiną, nasionami chia i orzechami
- 4-5 łyżek płatków owsianych górskich lub błyskawicznych
- 1 łyżka nasion chia
- 200 ml "mleka" owsianego lub innego
- 1 garść owoców żurawiny świeżych, mrożonych lub suszonych
- 1 łyżka syropu klonowego lub innego np. cukru
- 4 orzechy laskowe
-
W rondelku wymieszaj płatki owsiane z nasionami chia. Zalej napojem roślinnym np. owsianym, dodaj poprzekrawane na pół lub całe owoce żurawiny i syrop klonowy. Zagotuj na średnim ogniu.
-
Gotuj na małym ogniu, mieszając, przez około 10 minut aż płatki będą miękkie i zaczną się rozgotowywać.
-
Podawaj posypane pokruszonymi lub pokrojonymi orzechami laskowymi i udekorowane np. połówkami świeżych żurawin. Pyszne na ciepło i na zimno.
Nasiona chia możesz zastąpić siemieniem lnianym, a orzechy dowolnymi ulubionymi.
Płatki błyskawiczne wystarczy połączyć z nasionami i owocami, zalać gorącym mlekiem, napojem roślinnym lub wodą i zostawić do napęcznienia.
.