Pancakes – grube, puszyste naleśniki totalnie zawładnęły moim podniebieniem i stały się stałym punktem moich ulubionych, leniwych do granic możliwości i rozpustnych niedzielnych śniadań. Pozwalam sobie wtedy zapomnieć o tonie kalorii, jakie się w nich kryją. Ze swobodą i wielkim apetytem pałaszuję stertę rozkosznie pysznych placuszków z przeróżnymi dodatkami, polane słodkim syropem klonowym lub miodem. Taki mały grzech od czasu do czasu nikomu jeszcze nie zaszkodził.
Zimą ogromnie tęsknię za letnimi owocami. W moim koszu na owoce pysznią się pomarańcze i mandarynki, grapefruity, banany, kiwi i jabłka, ale to nie to samo, co truskawki, jagody, morele i brzoskwinie, których pochłaniam w sezonie tony. Lubię cytrusy i chętnie sięgam po ich dostępności podczas zimowych miesięcy, ale to nie to samo. Dość jednak narzekania! Wiosna i lato przyjdą, prędzej czy później, a póki co trzeba korzystać z czego się da.
Pancakes z mandarynkami, kiwi i bananem z syropem klonowym
na dwie królewskie porcje dla bardzo głodnych lub trzy mniejsze
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki roztopionego masła lub oleju
- 1-2 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- tłuszcz do smażenia
- owoce do podania: obrane i pokrojone mandarynki, kiwi, banan lub dowolne sezonowe owoce, syrop klonowy
Za pomocą łyżki lub trzepaczki wymieszaj ze sobą mokre składniki ciasta: jajka, mleko i ostudzone masło, a następnie dodaj suche: mąkę wymieszaną osobno z proszkiem do pieczenia i cukrem. Ciasto powinno być dość jednolite, lecz nie musi być idealnie gładkie. Nie używaj miksera, bo placuszki będą bardziej zbite i nie tak puszyste.
Na patelni rozgrzej odrobinę tłuszczu – masła lub oleju i nakładaj ciasto niewielkimi porcjami za pomocą stołowej łyżki. Smaż naleśniczki, aż na powierzchni zaczną pękać pęcherzyki powietrza, przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze około minuty do zrumienienia.
Usmażone placuszki układaj w stosiki, na szczycie i wokół talerza nałóż przygotowane wcześniej owoce, polej syropem klonowym, miodem lub oprósz cukrem pudrem.
Pankejki świetnie smakują z przeróżnymi dodatkami, świeże owoce to tylko jeden z pomysłów na ich podanie. Popuść wodze fantazji i przygotuj je z czym tylko chcesz.