Inspirowana kuchnią śródziemnomorską, kolorowa papryka faszerowana ciecierzycą z pomidorami, oliwkami i serem feta zapiekana w piekarniku. Pyszne, zdrowe warzywne danie na obiad lub kolację w wersji wegetariańskiej i łatwej do zweganizowania – ale przypadnie do gustu każdemu, kto poszukuje inspiracji na smaczne warzywne danie.
Ciecierzyca, zwana także cieciorką lub grochem włoskim, to pochodząca z Azji roślina strączkowa. Ziarenka ciecierzycy przypominają groszek ptysiowy lub orzechy. Po ugotowaniu są zwarte i lekko kruche, delikatne w smaku, słodkawe, o orzechowym aromacie. Cieciorka świetnie uzupełnia warzywne dania i doskonale nadaje się do sałatek i oczywiście do faszerowania innych warzyw, takich jak papryka, cukinia, dynia czy bakłażany.
Cieciorka to cenne źródło białka roślinnego doceniane przez osoby na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Zawiera też dużo cynku, kwasu foliowego, potasu i błonnika. W sklepach znajdziesz gotowaną cieciorkę w puszkach i słoikach oraz suszoną, którą należy przed ugotowaniem namoczyć kilka godzin w wodzie – jak fasolę. Wartości odżywcze, świetny smak i wszechstronność zastosowania ciecierzycy sprawiają, że warto wprowadzić ją do swojej kuchni!
Papryka to także prawdziwa bomba, pełna witamin C, A, E, B, polifenole i kerotenoidy, a do tego fenomenalny smak i aromat! Pieczona papryka smakuje niesamowicie, a dodatek farszu z ciecierzycy, fety, oliwek i pomidorów nadaje daniu śródziemnomorski, grecki sznyt. Pycha!

kolorowe papryki faszerowane i zapiekane w stylu śródziemnomorskim
- 4 kolorowe papryki
- 120 g suchej ciecierzycy (namoczonej 8 godzin wcześniej)
- 3 duże pomidory lub 4 średnie
- 3 ząbki czosnku
- 80 g sera feta
- 50 g zielonych oliwek drylowanych
- oliwa
- 1 szczypta ostrej, słodkiej i wędzonej papryki
- oregano
- sól i pieprz do smaku
-
Soczewicę namocz dzień wcześniej lub rano (ok. 8 godzin wcześniej). Następnie ugotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości - ok. 1 godzinę (lub dłużej zależnie od produktu i czasu moczenia). Na 1 szklankę ciecierzycy - 3 szklanki wody.
-
Papryki umyj. Stabilniejszym sztukom możesz odciąć górę, którą nakryjesz potem paprykę jak wieczkiem. Mniej stabilne papryki przekrój wzdłuż na pół. Oczyść z gniazd nasiennych i pestek.
-
Pomidory natnij lekko, sparz i obierz ze skóry, pokrój w kostkę.
-
Na patelni lub w rondlu rozgrzej nieco oliwy, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmaż krótko i dodaj pomidory wraz z sokiem. Wymieszaj i duś przez ok. 2-3 minuty, aż pomidory zmiękną. Dodaj przyprawy i ugotowaną, odsączoną ciecierzycę. Wymieszaj i gotuj kilka minut od czasu do czasu mieszając.
-
Zdejmij ciecierzycę z ognia, dodaj połowę pokruszonego sera feta i poprzekrawane na pół oliwki i wymieszaj.
-
Nadziewaj papryki farszem z soczewicy - lekko ugniatając, aby farsz dostał się w zakamarki papryk i zmieściło się go więcej. Posyp wierzch papryk pozostałym serem.
-
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190° C na ok. 20 minut aż skóra papryk zacznie się lekko rumienić
-
Ugotuj ryż parboiled lub inny ulubiony ryż na sypko z dodatkiem pół łyżeczki sproszkowanej kurkumy.
Suchą ciecierzycę możesz zastąpić ciecierzycą ze słoika - dzięki temu zaoszczędzisz na czasie.
Możesz także użyć pomidorów z puszki, a ser zastąpić np. podsmażonym tofu lub zupełnie pominąć.
.