W ramach uświadamiania się w niedociągnięciach i zaniedbaniach, jakie pojawiają się niestety w mojej codziennej diecie, doszłam pewnego dnia do zatrważającego wniosku: jadam za mało ryb. Ba, nie jadam ich prawie w ogóle. A przecież ogromnie je lubię! Nie namyślając się zbyt długo, postanowiłam to zmienić. Od zaraz.
Bo co zrobić z ochotą na rybę? Zrealizować!
Podczas gdy sąsiadka za ścianą smażyła na oleju filet z mintaja w kostce, ja zabrałam się za doradę. W czosnku, rozmarynie, zawinięta w aluminiową folię, a do tego pieczone – także z rozmarynem – ziemniaki.
Pieczona ryba to idealna propozycja na obiad każdego dnia – choć w naszej tradycji, ze względów religijnych, zwykło się jadać ryby głównie w piątki. Przygotowanie jej nie zajmuje wiele czasu, a minimalna ilość składników sprawia, że nie jest to skomplikowany obiad. Jest za to zdecydowanie smaczniejsza i zdrowsza niż, wspomniana wyżej, kostka z mintaja, a lekkość takiego posiłku świetnie sprawdza się w letnie upały. Z kolei jesienią i zimą będzie przypominać ciepłe miesiące i tawernę nad brzegiem morza…
Pieczona dorada w czosnku i rozmarynie z ziemniakami z pieca
- 1 średniej wielkości świeża dorada
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- rozmaryn, sól, pieprz
- 1 cytryna
- kilka drobnych ziemniaków
- oliwa z oliwek
Rozgrzej piekarnik do ok. 180 stopni.
Rybę umyj pod bieżącą wodą.
Ziemniaki dokładnie wyszoruj, lecz nie obieraj ich z łupin. Wymieszaj łyżkę oliwy z porządną szczyptą rozmarynu, soli i pieprzu. Ziemniaki wyłóż na folię aluminiową, dodaj marynatę i dokładnie zawiń. Wstaw do piekarnika – potrzebują 30-40 minut pieczenia, w zależności od tego, jakie są duże.
Osuszoną doradę także ułóż na folii aluminiowej. Natrzyj ją przeciśniętym przez praskę czosnkiem i masłem, oprósz rozmarynem. Do wnętrza ryby także włóż odrobinę masła i czosnek oraz 2-3 cienkie plastry cytryny wraz ze skórką. Dokładnie zawiń ją folią i piecz w piekarniku przez około 20 minut. Na czas ostatnich pięciu minut pieczenia delikatnie rozerwij folię, aby skórka ryby mogła się lekko zarumienić.
Kompozycja smaku rozmaryn-czosnek-cytryna idealnie nadaje się do delikatnego mięsa ryb. Zamiast dorady możesz użyć na przykład popularniejszego pstrąga.
Nie musisz kupować całej ryby – tak samo możesz doprawić filet czy dzwonka, czas pieczenia będzie jednak nieco krótszy!
Do pieczonej ryby świetnie pasuje także lekka i aromatyczna sałatka ze świeżych pomidorów, a mniej wymagającym wystarczy kromka świeżego chleba z masłem.