Ten przepis to idealne pomysł dla tych, którzy znudzili się już pieczonym czy grillowanym łososiem i szukają nowego pomysłu na tę pyszną rybę. To także gratka dla miłośników pierogów. Jeśli lubicie i pierogi, i łososia, koniecznie spróbujcie pierogów z łososiem i ricottą z odrobiną koperku – zaskakująco pysznych i idealnych na każdą okazję.
Łosoś to jedna z moich ulubionych ryb. Mam na nią kilka sprawdzonych sposobów i regularnie gości na moim talerzu. Piękny kolor urzeka, a delikatny smak i aromat odpowiadają zdecydowanej większości, nawet spośród tych, którzy za rybami generalnie nie szaleją. Ponadto łosoś uchodzi za jedną z najzdrowszych ryb – tym chętniej po niego sięgamy.
Pierogi z łososiem z pewnością mogą być zaskoczeniem dla zebranych przy stole domowników, to jednak połączenie naprawdę udane. Delikatne pierogowe ciasto zawinięte wokół rozpływającego się w ustach farszu z ulubionej ryby, z dodatkiem ricotty i koperku. Są lekkie, pożywne i zwyczajnie pyszne, a do ich przygotowania nie potrzeba wielkiego nakładu czasu. Warto je sobie zaserwować, żeby urozmaicić domowe menu i rzucić nowe światło, zarówno na kwestię pierogów, jak i tej niezwykle smacznej ryby.
Pierogi z łososiem i ricottą
Farsz:
- filet z łososia ok. 200 g
- 1/2 kubeczka ricotty
- 2 łyżki posiekanego koperku
- cytryna
- 2 ząbki czosnku
- mała gałązka rozmarynu
- oliwa
- sól i pieprz
Ciasto:
- 150 g mąki
- ok. 100 ml ciepłej wody
- 15 g masła lub ok. 15 ml oleju
Czosnek obierz i pokrój na cienkie plasterki. Łososia lekko posól i popieprz, posyp listkami rozmarynu i plasterkami czosnku, na wierzchu ułóż 2-3 plasterki cytryny i skrop oliwą. Zapiekaj w 180 stopniach przez ok 10-12 minut lub grilluj na patelni grillowej przez ok. 5 minut z każdej strony – ja używam w tym celu arkusza papieru do pieczenia: robię z niego luźną kopertę, w której piekę łososia na patelni.
Wyjmij łososia z piekarnika i pozwól mu ostygnąć. Oddziel mięso od skóry i posiekaj je nożem lub rozdrobnij za pomocą widelca. Dodaj do fileta ricottę oraz koperek, skrop sokiem z cytryny, wymieszaj dokładnie. Dopraw delikatnie do smaku solą i pieprzem.
Mąkę przesyp do dużej miski, dodaj ciepłą (ale nie gorącą) wodę i olej lub roztopione i ostudzone masło. Wymieszaj łyżką lub widelcem, a potem przełóż ciasto na blat lub stolnicę i zagniataj przez kilka minut. Jeśli po kilku minutach ciasto wciąż będzie zbyt mocno lepić się do rąk, dodaj do niego odrobinę mąki i analogicznie – jeśli będzie zbyt twarde, zwilż dłonie wodą i wyrabiaj dalej, aż do odpowiedniej konsystencji. Podziel ciasto na mniejsze kulki, rozwałkuj na cienkie placki i za pomocą foremki, szklanki lub kieliszka wykrawaj kółeczka. Na środek każdego z nich nałóż łyżeczkę farszu, złóż ciasto i zalep dokładnie brzegi.
Gotowe pierogi gotuj w osolonym wrzątku przez ok. 2-3 minuty od wypłynięcia. Podawaj polane roztopionym masłem.
Jeśli lubisz, przygotuj masło szałwiowe – w tym celu podsmaż na maśle krótko 1-2 listki szałwii – nadasz mu w ten sposób wyjątkowego aromatu, który urozmaici danie.
Aby odchudzić przepisy, podaje je z lekki sosem czosnkowym lub chrzanowym na bazie jogurtu naturalnego, Możesz też zrezygnować z dodatku tłuszczu do ciasta.