blog kulinarny z przepisami

Pierogi z mięsem

Czy znacie kogoś, kto nie lubi pierogów? Jeden będzie wolał ruskie, inny z serem na słodko, jeszcze inny ze szpinakiem, ale czy jest ktoś, kto naprawdę ich nie lubi? Nie ma? To świetnie, bo dzisiaj będzie o pierogach i to nie byle jakich, bo z mięsem.

060 Pierogi z miesem V2

Pierogi to zawsze spore przedsięwzięcie. Przygotowanie ich wymaga czasu i trochę siły, a praca jest kilkuetapowa, ale efekty, cóż… zdecydowanie warte poświęcenia.
Pierogi z mięsem są w ogóle dość czaso- i pracochłonne. Do przygotowania samego farszu trzeba zabrać się odpowiednio wcześniej, najpierw ugotować rosół, a potem jeszcze zmielić mięso lub rozdrobnić je w inny sposób, doprawić. No a później jeszcze wyrobić ciasto, wałkować, wykrawać i lepić, na koniec natomiast pozostaje nam je zjeść – zdecydowanie najprzyjemniejsza część roboty. 🙂

Dobrą informacją jest także to, że do zrobienia pierogów z mięsem nie jest nam potrzebna maszynka do mielenia mięsa. Oczywiście, jeśli macie ją w domu, to nie wahajcie się jej wykorzystać, niemniej jednak ja mięso na farsz rozdrobniłam zwykłym ręcznym blenderem. Ugotowane do miękkości w rosole jest tak delikatne, że nie stawia oporu temu niewielkiemu urządzeniu. Spróbujcie koniecznie!
Przepis na ciasto pochodzi z jednego z moich ulubionych blogów kulinarnych. Do tej pory ciasto do pierogów robiłam jedynie z wody i mąki, jednak dodatek masła sprawia, że ciasto nie tylko jest delikatniejsze i smaczniejsze, ale też dużo lżej się je wyrabia, a potem rozwałkowuje. Świetnie się także lepi i pierogi nie rozpadają się podczas gotowania.

060 Pierogi z miesem V3

Pierogi z mięsem
na kilka sutych porcji

Ciasto:

  • 600 g mąki pszennej
  • 60 g masła
  • 400 ml gorącej wody
  • szczypta soli

Farsz:

  • 3 ćwiartki z kurczaka, z rosołu
  • 1 marchewka, z rosołu
  • 1/2 średniej pietruszki, z rosołu
  • 1 szklanka rosołu
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka
  • opcjonalnie garść posiekanej natki pietruszki

Przygotowywanie farszu do pierogów najlepiej zacząć dzień wcześniej od ugotowania rosołu. Następnego dnia wyjmij z rosołu mięso, marchewkę i pietruszkę. Mięso obierz dokładnie z kości i skór, warzywa pokrój na mniejsze kawałki i przepuść przez maszynkę do mięsa lub zmiksuj blenderem. Cebulę obierz i drobno posiekaj, a następnie zeszklij ją na rozgrzanym maśle. Dodaj do mięsa i wymieszaj. Do tak przygotowane masy dodaj ok. 1/2 szklanki rosołu, porządną szczyptę pieprzu, obu papryk i soli do smaku, a także posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj. Jeśli farsz będzie za suchy, dodaj jeszcze nieco rosołu. Odstaw do lodówki  by się przegryzł.

Pora przygotować ciasto.  Do dużej miski wsyp mąkę i sól. Masło dodaj do gorącej wody i mieszaj, aż się roztopi, a następnie wlej powstałą emulsję do mąki. Zacznij mieszać masę dużą łyżką, jednak w miarę jak składniki zaczną się łączyć, zacznij wyrabiać ciasto rękoma na blacie lub stolnicy. Jeśli ciasto jest za rzadkie, podczas wyrabiania podsypuj je delikatnie mąką. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, zwilż dłonie wodą w czasie wyrabiania. Ugniataj ciasto przez kilka minut, aż będzie jednolite, miękkie i elastyczne.Oderwij kawałek ciasta i rozwałkuj je na cieniutki placek – resztę ciasta trzymaj przykryte czystą bawełnianą ściereczką – a potem szklanką lub kieliszkiem wykrawaj krążki. Na środek każdego z nich nałóż niewielką ilość farszu i zalep dokładnie brzegi pieroga – odkładaj na tackę i przykrywaj czystą bawełnianą ściereczką, by nie wyschły.
Gotuj partiami w dużej ilości osolonego wrzątku – ok. 3-4 minuty od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
Podawaj gorące z ulubioną okrasą.

Z podanego przepisu wychodzi naprawdę pokaźna ilość pierogów. Doskonałym pomysłem jest więc ich zamrożenie na później. Możesz to zrobić na dwa sposoby – przed lub po ugotowaniu. Surowe pierogi rozłóż na tacce tak, by się nie stykały i wstaw na ok. 20-30 minut do zamrażalnika. Po tym wstępnym przemrożeniu przełóż je porcjami do woreczków lub pojemników i włóż z powrotem do zamrażalnika. Potem wystarczy tylko wrzucić je zamrożone na osolony wrzątek i gotować ok 3-5 minut od wypłynięcia.
Drugim sposobem jest zamrożenie ugotowanych pierogów. W tym celu po wyłowieniu ich z garnka ułóż je na tacce tak, by się nie stykały i jeszcze gorące spryskaj odrobiną oliwy – dobrze mieć w tym celu w kuchni pojemnik na olej z atomizerem, jeśli jednak takiego nie masz, nalej niewielką ilość oliwy na czystą dłoń  i rozetrzyj, a następnie delikatnie muśnij pierogi dłońmi. Po wystygnięciu przełóż je do woreczków lub pojemniczków i zamroź. Przed zjedzeniem wrzuć je na osolony wrzątek i gotuj ok. 1-2 minuty od wypłynięcia.
Mój farsz powstał z samego mięsa z kurczaka, był jednak wilgotny i dobrze doprawiony. Jeśli chcesz zaostrzyć smak farszu, wykorzystaj dodatkowo mięso z indyka lub kawałek wołowiny. Możesz także razem z cebulką przesmażyć drobno posiekany boczek i dodać go do farszu, dzięki czemu będzie także wilgotniejszy i bardziej wyrazisty.
Choć cały proces przygotowywania pierogów trwa dość długo, to warto spojrzeć na to praktycznie – poświęcając w kuchni te 3-4 godziny przygotowujesz cudowne, domowe pierogi na kilka obiadów – o niebo lepsze, niż kupne ze sklepu, a dzięki temu, że trochę ich zamrozimy, mamy niemal błyskawiczny obiad także wtedy, kiedy nie mamy czasu lub ochoty na gotowanie. Jednym słowem, same korzyści! No i jeszcze przecież mamy rosół powstały z gotowania mięsa i warzyw, który także możemy zamrozić i wykorzystać w innych przepisach. Stosunkowo niewielkim kosztem przy nieco większym jednorazowo nakładzie pracy mamy zapewnione przynajmniej kilka pysznych obiadów.

060 Pierogi z miesem V1

Zobacz też...

%d bloggers like this: