Nadeszła moja ulubione pora roku. Przełom wiosny i lata nie ma sobie równych. Długie dni, ciepłe noce, wszechobecna zieleń i słońce, dojrzewające w pełnym słońcu warzywa i owoce – z truskawkami na czele. Czy może być piękniej?
Cały rok czekam na truskawki, nie mogąc się ich doczekać, a kiedy w końcu się pojawiają jem je przynajmniej kilka razy w tygodniu. Zjadam je same, miksuję z dodatkiem kefiru na pyszny koktajl, zapiekam pod kołderką z płatków owsianych lub przygotowuję sobie ryż z truskawkami, który doskonale sprawdza się jako lekki lunch do pracy.
W tym roku z truskawkami zrobiłam także racuszki. Placki z owocami na śniadanie to naprawdę pyszna propozycja, niezależnie od tego jakich owoców użyjemy. Truskawki sprawdzają się tu znakomicie, a placki są delikatne i sycące. Idealne w leniwy, niedzielny poranek! Albo na obiad. A może na kolację?
Placki z truskawkami
- ok. 200-250 g truskawek
- mąka pszenna
- maślanka lub kefir
- jajko
- sól, cukier
- olej
- cukier puder do posypania
Truskawki umyj, obierz z szypułek i pokrój na mniejsze kawałeczki.
Do miski wsyp około 2 szklanki mąki, wbij jajko i dolej około 1-1,5 szklanki maślanki – ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, znacznie gęstsze niż naleśnikowe. Proporcje są orientacyjne, ale nie powinieneś mieć problemów z uzyskaniem odpowiedniej gęstości – te placki zawsze się udają. Dodaj szczyptę soli i łyżeczkę cukru. Wmieszaj w ciasto pokrojone wcześniej truskawki.
Smaż na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju – ciasto nakładaj łyżką niewielkimi porcjami, zbyt duże placki łatwo się rozpadną. Smaż na lekko złoty kolor z obu stron po ok. 2-4 minuty. Podawaj posypane cukrem pudrem.
Zamiast maślanki możesz użyć kefiru lub jogurtu naturalnego – ale niezbyt gęstego.
Placuszki są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Z powodzeniem możesz użyć innych owoców, np. borówek amerykańskich i jabłek.