Paté de delícias do mar – czyli pasta z morskich delicji to popularna w Portugalii przystawka, serwowana zwykle z miniaturowymi pszennymi sucharkami. Idealna jako starter lub dip do krakersów, sprawdzi się na imprezach lub jako przekąska na seans filmowy. Prawdziwy hit podczas naszych spotkań z przyjaciółmi – zawsze znika ze stołu w mgnieniu oka!
Pyszna Portugalia
Moja pierwsza wizyta w Portugalii była krótka i dość intensywna. Pod koniec lutego w Polsce przymarzałam do peronu, czekając na kolejkę, która miała mnie zabrać na lotnisko. – 15°C szczypało boleśnie w policzki. Kilka godzin później wysiadłam w środku nocy na lotnisku w Porto w przyjemne 14°C. To był dopiero szok!
Spędziłam 4 wspaniałe dni, tak pełne wrażeń, że trudno to było ogarnąć! Chociaż nie przywiodła mnie tam chęć zwiedzania, mój dzielny przewodnik zadbał o to, żebym liznęła nieco klimatu i portugalskiego jedzenia, które jest wielką dumą Portugalczyków. (W podzięce za gościnę, ja gotowałam z kolei dla licznej rodziny kopytka z kurczakiem w sosie pieczarkowym, ze smakiem przypieczętowując ten nowy etap w moim życiu. 😊)
Podczas wizyty w knajpce w Porto, jako przystawkę zamówiliśmy między innymi właśnie paté de delícias do mar. Serwowana z sucharkami pasta z paluszków krabowych była przepysznym wstępem do reszty jedzenia. Spodobała mi się jej prostota i mocny, czosnkowy aromat.
Portugalczycy z paluszków krabowych przygotowują nie tylko paté. Moja teściowa robi z nich rewelacyjny sos do tłuczonych ziemniaków, które podaje ze swoim popisowym, niedzielnym bacalhau (portugalskim suszonym dorszem).
Pasta z paluszków krabowych – jak zrobić?
Pasta z surimi jest dziecinnie prosta w wykonaniu – wystarczy zmiksować paluszki z serkiem do smarowania typu philadelphia, majonezem i wyciśniętym ząbkiem czosnku, lekko posolić i gotowe! Portugalczycy często przygotowują ją także z dodatkiem jajka na twardo. Zrobienie pasty zajmuje góra pięć minut, idealnie się więc sprawdzi jako szybka przekąska do podania w razie niezapowiedzianych gości!
Pasta z paluszków krabowych to rewelacyjna propozycja na imprezową przekąskę. Przygotowuję ją regularnie i stało się już niemal tradycją, że serwujemy ją, gdy widzimy się z przyjaciółmi albo kiedy w planach jest bardzo ważny mecz – podaję ją wtedy z pełnoziarnistym, chrupkim chlebkiem, krakersami, do tego oliwki, korniszony, ser, wędzona, dojrzewająca szynka, sałatka z pomidorów. Taka uczta spokojnie może służyć za kolację! Świetnie smakuje także jako dodatek do kanapek czy wrapów z warzywami.
W swoim czasie zrobiłam tę pastę także dla bliskich mojego partnera, którzy potwierdzili zgodnie, że jest pyszna. ✌
Bom apetite!

szybki dip z paluszków surimi, idealny do krakersów
- 200 g paluszków krabowych surimi
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka serka typu philadephia
- 1 ząbek czosnku
- sól
-
Paluszki krabowe pokrój na mniejsze kawałki, dodaj majonez, serek, wyciśnięty ząbek czosnku i szczyptę soli.
-
Miksuj krótko blenderem na gęstą pastę.
-
Podawaj z krakersami, sucharkami, świeżymi warzywami lub chrupkim pieczywem.
Paluszki krabowe możesz też bardzo drobno posiekać, jeśli nie masz pod ręką blendera.
Opcjonalnie dodaj jedno, ugotowane na twardo jajko.
.