Prosta śniadaniowa sałatka jajeczna z groszkiem

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dziś już chyba każdy wie, jak istotne jest przestrzeganie tej zasady w codziennym życiu, a jednak nie wszystkim się to udaje.  Niby to tylko kwestia dobrej organizacji i odrobiny chęci (oraz budzika dzwoniącego kwadrans wcześniej), a jednak tak wielu z nas trudno jest przestrzegać tej prostej reguły. Mnie także nie do końca wychodzi wprowadzenie tego zdrowego nawyku.

Mój złoty środek to zjedzenie śniadania w pracy. Na szczęście warunki biurowe pozwalają mi na regularne jedzenie w ciągu dnia, a nie tylko podczas piętnastominutowej przerwy, dlatego dzień w pracy zaczynam od przeglądu poczty elektronicznej, zorganizowania spraw bieżących w towarzystwie czegoś pożywnego. Szkoda mi tych piętnastu minut snu, a dodatkowo nawet gdy budzę się wcześnie rano, dopiero po 2-3 godzinach faktycznie mam ochotę na jedzenie. Co innego w weekendy – wtedy zawsze staram się celebrować poranki, także dzięki śniadaniom, przygotowywanym i zjadanym na spokojnie, bez pośpiechu i zerkania co chwila na zegarek.

Niezależnie od tego, czy przygotowuję leniwe śniadanie do łóżka, czy to do zabrania do pracy, uwielbiam, gdy rolę główną grają w nim jajka. Niestety, ani jajecznicy, ani tym bardziej jajek na miękko raczej nie można spakować do pojemnika na wynos, jednak ilość kombinacji, w jakich mogą pojawiać się jajka na twardo jest chyba niezliczona. Wszystko zależy od naszej wyobraźni i smakowych upodobań. Jajka w tej wersji – z groszkiem, koperkiem i majonezem – są banalnie proste, szybkie i spokojnie można przygotować je dzień wcześniej – nawet lepiej, bo smaki się przegryzą.

Jestem przekonana, że jajka z groszkiem i majonezem goszczą na Waszych stołach często. Ja tak bardzo lubię to połączenie smaków, że nie mogłabym nie wspomnieć o nim na blogu, choć żadna w tym przepisie filozofia… To jednak dobra okazja, by powiedzieć to i owo o jajkach. Warto je jeść bo są niezwykle zdrowe i wręcz niezbędne w naszej diecie. Białko kurzych jajek jest świetnie przyswajalne przez organizm człowieka, a żółtko zawiera wiele wartościowych składników mineralnych i witamin. Obecnie naukowcy zgadzają się, że nawet osobom z podwyższonym cholesterolem jajka nie szkodzą – warto z resztą wiedzieć, że nie istnielibyśmy bez cholesterolu, jest on niezbędny do życia, a ten dostarczany z żywnością nie odkłada się w naczyniach krwionośnych. Jeśli lubicie jajka, a obawiacie się, że mogą Wam w tej kwestii szkodzić, przeczytajcie ten artykuł.

083 Prosta sałatka jajeczna V2

Prosta sałatka jajeczna

  • 4-5 jajek
  • 1/2 puszki groszku konserwowego
  • kilka gałązek koperku
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Jajka ugotuj na twardo, ostudź i pokrój w kostkę, koperek posiekaj. Dodaj groszek, koperek i majonez, posól i popieprz do smaku i wymieszaj. Odstaw na min. 30 minut, by smaki sałatki się przegryzły.

Taka sałatka nie tylko pomysł na śniadanie. Jajka z majonezem i groszkiem to klasyka, sprawdzą się na każdej imprezie.
Jeśli chcesz odchudzić sałatkę, zamień połowę majonezu na gęsty grecki jogurt i zrezygnuj z dodania 1, a nawet 2 żółtek.
Zamiast koperku możesz dodać szczypiorek.
Nie gotuj zbyt długo jajek na twardo. Stają się ciężkostrawne, a żółtko nabiera nieapetycznej szarawej barwy. Duże jajka na twardo potrzebują maksymalnie 10 minut gotowania, mniejsze sztuki 7-8. Jeśli wrzucasz jajka na zimną wodę wystarczy 5-6 minut od zagotowania. Dodaj do gotującej się wody trochę soli, a ugotowane jajka ostudź zimną wodą, będą się łatwiej obierały. Żeby jajka nie pękały po wrzuceniu do gorącej wody, wyjmij je wcześniej z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej. Nakłuj ostrą końcówką noża skorupkę z szerszej strony – jest tam pęcherzyk powietrza, kiedy wrzucasz jajko na wrzątek rośnie ciśnienie wewnątrz pęcherzyka, które rozsadza skorupkę.
Jajka są bardzo wszechstronne, świetnie smakują w różnorodnym towarzystwie. Możesz wzbogacić sałatkę o inne składniki, np. kiszone lub konserwowe ogórki, świeżego pora czy kukurydzę z puszki, albo dodać któryś z tych składników zamiast groszku. Eksperymentuj, znajdź swój smak. Nie traktuj tego wpisu, jako przepisu – w końcu co to za sztuka połączyć jajka, groszek i majonez? Może jednak zainspiruje Cię do zjedzenia prostej i pysznej sałatki, która poprawi Ci nastrój na resztę dnia?

083 Prosta sałatka jajeczna V3

 

Zobacz też...

%d bloggers like this: