Wiosna, lato, a wraz z nimi przychodzi nie tylko czas najlepszych warzyw i owoców, ale także czas na grilla. Grillujemy zapamiętale, jak Polska długa i szeroka – to chyba najpopularniejsza u nas forma biesiadowania. Wszechstronność tej formy przygotowywania posiłków daje ogrom możliwości, bo grillować można w zasadzie wszystko. Osobiście najbardziej lubię z grilla ryby, ale nadziane na patyczek i przetykane warzywami kawałeczki kurczaka zawsze smakują świetnie, a w dodatku są szybkie i mega proste w przygotowaniu. Do tego nieodłączny talerz warzyw w postaci surówek, sałatek i nagle grill z synonimu imprezy, staje się odpowiednikiem porządnego rodzinnego obiadu.
Skocz do przepisu
Grillowanie to bardzo popularna forma przyrządzania posiłków. Zbieramy się w gronie rodziny i znajomych, spędzamy czas na świeżym powietrzu i biesiadujemy. To fantastyczny sposób na biesiadowanie, co więcej wcale nie musimy ograniczać się do lata. Już od dłuższego czasu jestem posiadaczką elektrycznego grilla, który fantastycznie sprawdza się o każdej porze roku. I choć konserwatyści powiedzą, że to nie to samo, co pieczenie nad rozżarzonymi węglami i dymem, to jednak wygoda użytkowania i zdecydowane względy zdrowotne sprawiają, że na tradycyjnym grillu węglowym przygotowujemy jedzenie naprawdę sporadycznie.
Kiedy myślimy o grillu, zawsze pojawia się pytanie – co wrzucić na ruszt? Staramy się nie chodzić na łatwiznę i chociaż oboje z S. bardzo lubimy zwykłą kiełbasę z grilla, to świat nie kończy się dla nas na niej i na karkówce. Zdecydowanie bardziej wolimy upiec delikatne mięso z kurczaka, przygotowujemy też burgery z wołowiny oraz ryby. Ponadto zawsze staramy się, żeby grillowi towarzyszyły warzywa w postaci sałatek i surówek.
Tymczasem zapraszam na najprostsze na świecie szaszłyki z piersi z kurczaka, poprzetykane aromatyczną papryką, która upieczona na ruszcie jest wprost przepyszna, i cebulą. Delikatne, soczyste mięso doprawione tak, jak najbardziej lubisz to niezawodny hit każdego grilla. Są pyszne, a przygotowane na grillu elektrycznym w domu sprawdzą się nie tylko w sezonie. Przyrządzone zimą będą cudownym wspomnieniem szybko mijającego lata.

Szybkie i proste danie z grilla.
- 500 g filetów z piersi lub polędwiczek kurczaka
- 1 duża cebula
- 1 czerwona papryka
- ulubiona przyprawa do grilla lub mieszanka słodkiej i ostrej papryki, soli i pieprzu
- 1 łyżka oleju
- patyczki do szaszłyków
-
Mięso umyj i pokrój w dużą kostkę. Przełóż do miseczki, dopraw wedle uznania, dodaj odrobinę oleju, wymieszaj tak, aby przyprawy dokładnie obtoczyły wszystkie kawałeczki. Odstaw na 20-30 minut.
-
Cebulę pokrój w grube plastry, każdy podziel na ćwiartki i porozdzielaj warstwy. Z papryki wytnij gniazdo nasienne i pokrój miąższ w kostkę podobnej wielkości co kurczaka.
-
Nadziewaj na zmianę mięso, cebulę i paprykę na patyczki i piecz na rozgrzanym ruszcie grilla przez ok. 10-15 minut, obracając co kilka minut, aż szaszłyki przyrumienią się równo z każdej strony.