Prosty bigos z kiełbasą

prosty bigos z kielbasa

Bigos to jedno z najbardziej znanych i cenionych dań kuchni polskiej. Tradycyjnie przygotowywany z mieszanki kapusty kiszonej, świeżej kapusty, mięsa i aromatycznych przypraw, jest daniem, które doskonale rozgrzewa i syci w chłodniejsze dni. Bigos ma to do siebie, że im dłużej go gotujesz i podgrzewasz, tym lepiej smakuje – dlatego często mówi się, że najlepszy bigos to ten, który jest „przegryziony” po kilku dniach. Wersja z kiełbasą to prostsza i szybsza alternatywa dla klasycznego bigosu z różnymi gatunkami mięsa, a mimo to zachowuje bogaty smak i aromat.

Ten przepis to idealna opcja na smaczny obiad, który nie wymaga długich godzin gotowania, a przy tym zadowoli każdego miłośnika tradycyjnych polskich potraw. Bigos z kiełbasą możesz przygotować na specjalne okazje lub jako codzienny posiłek, który sprawdzi się także w wersji „na wynos”. Poza tym, doskonale się przechowuje i z każdym kolejnym podgrzewaniem zyskuje na smaku!

Składniki

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 500 g kapusty białej
  • 400 g kiełbasy (najlepiej wieprzowej, np. śląska lub podwawelska)
  • 200 g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu czarnego
  • 200 ml bulionu (warzywny lub mięsny)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka majeranku

Wykonanie

  1. Przygotuj składniki – Obierz i pokrój cebulę w drobną kostkę. Kiełbasę pokrój w plasterki, a boczek w drobną kostkę.
  2. Podsmażanie – Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę, aż będzie złota, a następnie dodaj boczek i kiełbasę. Smaż przez około 5 minut, aż mięso się zrumieni.
  3. Kapusta – Kapustę kiszoną lekko odciśnij z nadmiaru soku i posiekaj. Świeżą kapustę poszatkuj. Dodaj obie do garnka.
  4. Gotowanie – Do garnka z kapustą dodaj kiełbasę, boczek oraz liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Wlej bulion i gotuj na wolnym ogniu przez około 40 minut.
  5. Dodanie przypraw – Pod koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy, majeranek, sól i pieprz do smaku. Gotuj jeszcze przez 10 minut.
  6. Podawanie – Bigos najlepiej smakuje na drugi dzień po podgrzaniu, gdy smaki się „przegryzą”. Podawaj go z chlebem lub ziemniakami.

Dodatkowe uwagi

  • Bigos możesz wzbogacić o grzyby suszone, dodając je na etapie gotowania (wcześniej namoczone).
  • Bigos świetnie smakuje, gdy go schłodzisz i podgrzejesz kilka razy – wtedy nabiera intensywniejszego smaku.

Składniki odżywcze (na 100 g oraz na porcję 300 g)

Wartość energetycznaNa 100 gNa porcję (300 g)
Kalorie125 kcal375 kcal
SkładnikKaloryczność (100 g)
Kapusta kiszona20 kcal
Kapusta biała25 kcal
Kiełbasa280 kcal
Boczek wędzony500 kcal
Cebula40 kcal
Olej900 kcal
Bulion10 kcal
Koncentrat pomidorowy82 kcal
Przyprawy (majeranek, liść laurowy, pieprz, ziele angielskie)znikome

Prosty bigos z kiełbasą to danie, które łączy tradycję z prostotą i smakiem, a do tego nie wymaga wiele czasu.


Zobacz także przepisy na:

Domowy sos słodko kwaśny do kurczaka i ryżu


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *