Pulpeciki z indyka w sosie koperkowym

Pulpeciki w sosie koperkowym to jedna z propozycji do włączenia do jadłospisu diety lekkostrawnej. Przygotowuję je bez smażenia, bo pomysł na nie pojawił się z powodu panującej w domu diety lekkostrawnej. Są delikatne i lekkie jak piórko, a przy tym pożywne i pyszne. Na stałe wpisały się do naszego menu i raczej szybko z niego nie wyfruną.

 

Skocz do przepisu

 

Pulpeciki z indyka w sosie koperkowym

Przejście na dietę lekkostrawną to nie lada wyzwanie, zwłaszcza jeśli trzeba ją stosować ze względów zdrowotnych nieco dłużej, niż kilka dni. Informacje o diecie lekkostrawnej w internecie potrafią nieźle napędzić stracha – trzeba zrezygnować nie tylko z wielu produktów, ale też zupełnie zmienić sposoby przygotowywania potraw. Gotowanie zamiast smażenia, niewielka ilość tłuszczu w potrawach, rezygnacja z wieprzowiny na poczet chudego drobiu, a także z ulubionych intensywnych przypraw. Dla kogoś przyzwyczajonego do kulinarnej rozpusty zmiana nawyków może być trudna, ale czasem jest konieczna. A nawet jeśli nie musicie fundować sobie tak daleko idącej zmiany na stałe, lekka dieta pomoże także poczuć się Wam lżej. Poprawi się Wasze samopoczucie, a organizm odpocznie od ciężkiej, tłustej kuchni i serdecznie Wam za to podziękuje.
Dowodem na to, że nie taka dieta straszna jak ją malują, są pulpeciki z indyka w sosie koperkowym – delikatne mięsne kuleczki świetnie pasują do gotowanych ziemniaków, kaszy jaglanej lub białej gryczanej (niepalonej).

Co naprawdę świetne w tym przepisie, że chociaż nie stosujemy już diety tak restrykcyjnie, mój S. lubi regularnie wracać do tych pulpecików, tak mu zasmakowały. To klasyczne danie, które świetnie sprawdzi się nie tylko wtedy, kiedy układ pokarmowy szwankuje, ale po prostu kiedy macie ochotę na pyszny domowy obiad jak u mamy. Posmakują też dzieciom i wszystkim tym, którzy w kuchni wolą lżej doprawione, łagodne w smaku potrawy.
Możecie podać je z surówką z marchewki, pora lub selera z jabłkiem lub buraczkami na ciepło. Do tego ziemniaki lub ulubiona kasza i pyszny pełnowartościowy obiad gotowy.

Jeśli lekarz zalecił ci dietę lekkostrawną lub wątrobową z uwagi na stan zdrowia pamiętaj, by zawsze stosować się do wytycznych diety podanych przez lekarza i/lub dietetyka i jeść tylko produkty dozwolone przy Twoim schorzeniu.

 

Pulpeciki z indyka w sosie koperkowym
Przygotowanie
20 mins
Gotowanie
40 mins
W sumie
1 hr
 

Delikatne drobiowe pulpeciki, lekkostrawne - bez smażenia

Kategoria: Danie główne - z mięsem
Kuchnia: lekkostrawna, polska
Porcji: 4 osób
Autor: JestPysznie.pl
Składniki
Pulpeciki:
  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula
  • 1 czerstwa kajzerka + mleko do namoczenia
  • sól do smaku
  • szczypta białego pieprzu
Wywar:
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 1/4 niedużego korzenia selera
  • 1 listek laurowy
  • 1/2 pęczka koperku posiekanego
  • 1/2 l wody
  • sól
  • 1 łyżeczka mąki płaska, do zagęszczenia sosu
Sposób przygotowania
Wywar
  1. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, korzeń pietruszki i selera podziel na 2-3 mniejsze kawałki.

  2. Zalej warzywa wodą, lekko posól i gotuj pod przykryciem ok. 15 minut od zawrzenia. Wyjmij seler i pietruszkę.

Pulpeciki
  1. Cebulę posiekaj bardzo drobno lub zetrzyj na tarce. Bułkę namocz w mleku.

  2. Dodaj do mięsa cebulę, jajko i odciśnięta bułkę, szczyptę soli i biały pieprz. Wymieszaj dokładnie.

  3. Wilgotnymi dłońmi formuj z mięsa niewielkie kuleczki i wrzucaj na wrzący wywar. Gotuj 2-3 minuty na dużym ogniu, a potem jeszcze 15-20 minut na małym ogniu.

  4. Rozprowadź mąkę w 2 łyżkach zimnej wody, dodaj 2-3 z łyżki gorącego wywaru, wlej zawiesinę do garnka. Wymieszaj, gotuj jeszcze 2-3 minuty zestaw z ognia i dodaj posiekany koperek.

Uwagi i porady

W wersji nie dietetycznej możesz najpierw podsmażyć delikatnie pulpeciki.
Warzywa - seler i pietruszkę - wyciągam z wywaru, ponieważ oboje z S. nie przepadamy za gotowanymi. Jeśli lubisz gotowane warzywa korzeniowe, zetrzyj je na tarce tak jak marchewkę.
Zamiast czerstwej bułki używam czasem zwykłej bułki tartej - 5 łyżek dodaję bezpośrednio do mięsa.

 

Pulpeciki z indyka w sosie koperkowym

Zobacz też...

%d bloggers like this: