Pulpeciki z indyka w sosie koperkowym

pulpeciki z indyka w sosie koperkowym

Pulpeciki z indyka w sosie koperkowym to lekkie i zdrowe danie, które idealnie sprawdzi się na codzienny obiad. Połączenie delikatnego mięsa z indyka z aromatycznym sosem koperkowym zadowoli podniebienia zarówno dorosłych, jak i dzieci. Szybki w przygotowaniu, a jednocześnie pełen smaku, ten przepis na pewno zagości w Twojej kuchni na stałe.

Składniki na pulpeciki

Pulpeciki

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju do smażenia

Sos koperkowy

  • 300 ml bulionu drobiowego
  • 200 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 pęczek świeżego koperku, drobno posiekanego
  • Sól i pieprz do smaku
  • Sok z cytryny do smaku

Wykonanie przepisu

  1. Przygotowanie pulpecików
    • W dużej misce wymieszaj mięso mielone z indyka, jajko, cebulę, bułkę tartą, czosnek, sól i pieprz. Wyrabiaj masę, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
    • Uformuj małe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.
    • Na patelni rozgrzej olej i obsmaż pulpeciki z każdej strony na złoty kolor. Następnie odłóż je na talerz.
  2. Przygotowanie sosu koperkowego
    • W małym garnku podgrzej bulion drobiowy.
    • W miseczce wymieszaj śmietanę z mąką, a następnie stopniowo dodawaj tę mieszankę do bulionu, ciągle mieszając, aby uniknąć grudek.
    • Dodaj posiekany koperek, sól, pieprz i sok z cytryny do smaku.
    • Gotuj sos na małym ogniu przez kilka minut, aż zgęstnieje.
  3. Wykończenie dania
    • Dodaj obsmażone pulpeciki do sosu koperkowego i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut, aż pulpeciki będą miękkie i dobrze nasiąkną smakiem sosu.
    • Podawaj na ciepło, np. z kaszą, ryżem lub ziemniakami.

Dodatkowe uwagi

  • Jeśli wolisz, możesz użyć mięsa z kurczaka zamiast indyka.
  • Sos koperkowy można zagęścić, dodając więcej mąki, lub rozrzedzić, dodając więcej bulionu.
  • Do sosu można dodać łyżkę musztardy dla dodatkowego smaku.

Wartości odżywcze pulpecików

SkładnikKaloryczność (kcal)Białko (g)Tłuszcz (g)Węglowodany (g)
Danie (100 g)11510.27.53.8
Porcja (200 g)23020.4157.6
Mięso mielone z indyka (100 g)1201940
Jajko (50 g)70651
Cebula (100 g)40109
Bułka tarta (20 g)7020.514
Czosnek (10 g)150.70.13
Olej do smażenia (10 g)900100
Bulion drobiowy (100 ml)1010.51
Śmietana 18% (100 ml)1802184
Mąka pszenna (10 g)35107
Koperek (10 g)30.201

Zobacz także przepis na:

Pierogi z łososiem i ricottą


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *