Bób z chorizo w sosie – przepis bób po portugalsku

Favas com chouriço – inspirowany tradycyjnym portugalskim przepisem – bób z chorizo w aromatycznym sosie. Jeśli tak jak ja lubisz bób, koniecznie wypróbuj ten przepis w swojej kuchni i przenieś się na chwilę do słonecznej Portugalii.

Bób z chorizo w sosie

Uwielbiam bób. Lato w Polsce nieodzownie kojarzy mi się z bobem, który zazwyczaj po prostu gotuję w osolonym wrzątku i polewam zrumienioną na maśle bułką tartą. Sam ugotowany bób i fasolka albo kalafior, czasem w towarzystwie sadzonego jajka, to moje typowe letnie jedzenie.

Ale nie tylko Polacy jadają bób. To wyjątkowe warzywo jest także popularne na samym krańcu Europy – w Portugalii. Portugalczycy przygotowują bób podobnie jak my fasolkę po bretońsku – w sosie, z dodatkiem mięs i kiełbas. Wariacji na temat bobu z chorizo jest tyle, ile gospodyń, kucharzy i regionalnych tradycji.

Bób z chorizo – sposób na bób po portugalsku

Jeśli szukasz inspiracji jak inaczej przygotować bób, koniecznie wypróbuj sposób Portugalczyków. Bób gotuje się z dodatkiem kiełbasy chorizo w aromatycznym sosie na bazie białego wina i bulionu. Możesz wykorzystać też dodatkowo pokrojony w kostkę boczek czy kawałki wieprzowiny (Portugalczycy sięgają np. po żeberka podsmażone uprzednio na oliwie).

Ja wybrałam mniej mięsną wersję, dopasowując tradycyjny przepis pod własne gusta smakowe. Dodatkowo zaprawiłam sos przecierem pomidorowym. Zamiast przecieru możesz wykorzystać 2 dojrzałe, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory.

Nie przejmowałam się też obieraniem bobu. Jadam bób ze skórką, w szczególności młody. Jeśli wolisz obrany bób, możesz wcześniej podgotować go krótko, ok. 10 minut, zdjąć z ziaren skórki i dopiero wtedy dodać do gotującego się sosu.

Favas com chouriço możesz przygotować podrygując do piosenki A pouco e pouco w wykonaniu José Cida z 1979 roku, który – w wolnym tłumaczeniu – śpiewał tak:

(…) E às 5 e meia em ponto, telefonas-me a dizer:
„Não sei viver sem ti amor, não sei o que fazer”
Faz-me favas com chouriço, o meu prato favorito…

(…) I o 17:30 punkt, dzwonisz do mnie by rzec:
„Nie wiem jak żyć bez ciebie, kochany, nie wiem co robić mam”

Zrób mi bób z chorizo, moje ulubione danie…

Bób z chorizo w sosie – przepis bób po portugalsku

Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 30 min W sumie 40 mins Porcje: 2

Opis

Inspirowany kuchnią portugalską przepis na bób z kiełbasą chorizo w sosie pomidorowym.

Składniki

Przygotowanie

  1. Posiekaj cebulę, pokrój kiełbasę chorizo na plasterki lub półplasterki.

  2. W średnim garnku rozgrzej 3-4 łyżki oliwy i zeszklij posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj liście laurowe i pokrojoną kiełbasę chorizo. Podsmażaj 2-3 minuty, lekko mieszając.

  3. Dodaj wino, wodę i przecier pomidorowy oraz bób. Dopraw ok. 1/2 łyżeczki słodkiej papryki i szczyptą ostrej. Dodaj sól, pieprz i cukier do smaku. Wymieszaj i gotuj na średnim ogniu ok. 20-25 minut mieszając od czasu do czasu, aż bób będzie miękki. Podawaj na ciepło, posypane posiekaną natką pietruszki.

Notatki

Podobnie jak fasolę po bretońsku, bób po portugalsku możesz przygotować z dodatkiem różnego rodzaju mięs i kiełbas. Bardziej mięsne wersje zawierają dodatek boczku, wieprzowego mięsa i kilka rodzajów typowych portugalskich kiełbas. Wersji tego tradycyjnego dania jest wiele, w zależności od regionalnych i domowych zwyczajów i upodobań.

Tagi: bób w sosie pomidorowym, bób z chorizo, przepis na bób, bób po portugalsku, favas com chouriço, bób z chorizo w sosie pomidorowym

Zobacz też...