Print Options:

Bób z chorizo w sosie – przepis bób po portugalsku

Bób z chorizo w sosie
Time
Czas przygotowania: 10 min Czas gotowania: 30 min W sumie: 40 mins
Porcje 2
Description

Inspirowany kuchnią portugalską przepis na bób z kiełbasą chorizo w sosie pomidorowym.

Składniki
  • 500 gramów bobu
  • 150 gramów kiełbasy chorizo
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka białego wina (wytrawnego)
  • 1/2 szklanki bulionu (lub wody)
  • 150 gramów przecieru pomidorowego
  • 3 liście laurowe
  • oliwa
  • 1 łyżka cukru
  • słodka i ostra papryka (do smaku)
  • sól i pieprz (do smaku)
  • natka pietruszki (posiekana, do podania)
Przygotowanie
  1. Posiekaj cebulę, pokrój kiełbasę chorizo na plasterki lub półplasterki.

  2. W średnim garnku rozgrzej 3-4 łyżki oliwy i zeszklij posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj liście laurowe i pokrojoną kiełbasę chorizo. Podsmażaj 2-3 minuty, lekko mieszając.

  3. Dodaj wino, wodę i przecier pomidorowy oraz bób. Dopraw ok. 1/2 łyżeczki słodkiej papryki i szczyptą ostrej. Dodaj sól, pieprz i cukier do smaku. Wymieszaj i gotuj na średnim ogniu ok. 20-25 minut mieszając od czasu do czasu, aż bób będzie miękki. Podawaj na ciepło, posypane posiekaną natką pietruszki.

Notatki

Podobnie jak fasolę po bretońsku, bób po portugalsku możesz przygotować z dodatkiem różnego rodzaju mięs i kiełbas. Bardziej mięsne wersje zawierają dodatek boczku, wieprzowego mięsa i kilka rodzajów typowych portugalskich kiełbas. Wersji tego tradycyjnego dania jest wiele, w zależności od regionalnych i domowych zwyczajów i upodobań.

Tagi: bób w sosie pomidorowym, bób z chorizo, przepis na bób, bób po portugalsku, favas com chouriço, bób z chorizo w sosie pomidorowym

Dziękuje za skorzystanie  przepisu! Zajrzyj ponownie na JestPysznie.pl po więcej ;-)