Inspirowany kuchnią portugalską przepis na bób z kiełbasą chorizo w sosie pomidorowym.
Posiekaj cebulę, pokrój kiełbasę chorizo na plasterki lub półplasterki.
W średnim garnku rozgrzej 3-4 łyżki oliwy i zeszklij posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj liście laurowe i pokrojoną kiełbasę chorizo. Podsmażaj 2-3 minuty, lekko mieszając.
Dodaj wino, wodę i przecier pomidorowy oraz bób. Dopraw ok. 1/2 łyżeczki słodkiej papryki i szczyptą ostrej. Dodaj sól, pieprz i cukier do smaku. Wymieszaj i gotuj na średnim ogniu ok. 20-25 minut mieszając od czasu do czasu, aż bób będzie miękki. Podawaj na ciepło, posypane posiekaną natką pietruszki.
Podobnie jak fasolę po bretońsku, bób po portugalsku możesz przygotować z dodatkiem różnego rodzaju mięs i kiełbas. Bardziej mięsne wersje zawierają dodatek boczku, wieprzowego mięsa i kilka rodzajów typowych portugalskich kiełbas. Wersji tego tradycyjnego dania jest wiele, w zależności od regionalnych i domowych zwyczajów i upodobań.
Dziękuje za skorzystanie przepisu! Zajrzyj ponownie na JestPysznie.pl po więcej ;-)