Domowy sos słodko-kwaśny do kurczaka z ryżem

Kurczak słodko-kwaśny? Klasyka gatunku!
Przygotuj domowy sos słodko-kwaśny, idealny do dań z ryżem i kurczakiem, krewetkami lub w wersji wegetariańskiej, np. z tofu lub ciecierzycą.

Ten prosty i szybki przepis na popularny sos słodko kwaśny do ryżu składa się z łatwo dostępnych składników, a na jego wykonanie potrzebujesz nie więcej niż 30-40 minut!

Warto przygotować domowy sos słodko-kwaśny w większej ilości i samodzielne zawekować w słoikach. Dzięki temu domowy „gotowiec” jest pod ręką – zamiast sklepowego.

Zobacz przepis poniżej lub czytaj więcej na blogu.

Smacznego!

kurczak słodko-kwaśny, domowy sos slodko-kwasny

Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 20 min W sumie 35 mins Porcje: 4

Opis

Domowy sos słodko-kwaśny - jak popularny gotowy sos ze słoika. Idealny do dań z ryżem, świetnie pasuje do podsmażonej piersi z kurczaka, krewetek czy dań wegetariańskich i wegańskich z dodatkiem tofu czy np. gotowanej ciecierzycy.

Składniki

Przygotowanie

  1. Marchewkę obierz i za pomocą obieraczki (lub temperówki do warzyw) pokrój na cienkie i niezbyt szerokie paseczki. Zbyt długie marchewkowe wstążki możesz pokroić na mniejsze kawałki.

  2. Paprykę pokrój w cienkie piórka, cebulę, czosnek i imbir obierz i posiekaj drobno.  Osącz ananasa i pokrój na cząstki. Zachowaj zalewę.

  3. Rozgrzej w garnku nieco oleju i dodaj marchewkę, paprykę, cebulę, czosnek i imbir. Dodaj koncentrat pomidorowy i podsmażaj ok. 5 minut mieszając, aż warzywa staną się miękkie.

  4. Dolej sok z pomarańczy, zalewę z ananasa i pół szklanki wody. Po zagotowaniu dodaj kukurydzę, ananasa i ocet ryżowy. Gotuj ok. 8-10 minut, dodaj część cukru i dokładnie wymieszaj. 
    Jeśli sos jest zbyt kwaśny, dodaj dodatkową łyżkę cukru, jeśli zbyt mdły, odrobinę octu. Lekko posól i popieprz do smaku.

  5. Aby zagęścić sos, rozprowadź płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej w około 1/3 szklanki zimnej wody i dodaj do gotującego się sosu, energicznie mieszając. Gotuj jeszcze parę minut na niedyżym ogniu, mieszając, i gotowe.

    Sos słodko-kwaśny doskonale komponuje się np. z kurczakiem – pokrojoną w kostkę pierś wystarczy lekko oprószyć solą i pieprzem i podsmażyć na patelni. Zamiast kurczaka, spróbuj krewetek, a jeśli nie jadasz mięsa - zamarynuj i podsmaż tofu lub dodaj do sosu ugotowaną ciecierzycę. Świetnie smakuje z ryżem!

Notatki

Kwaśny i słodki smak najlepiej wyregulować według własnych upodobań. Ilość cukru i octu zależy też od tego, jak słodka jest pomarańcza i ananas, dlatego dodaj cukier na sam koniec, próbując sosu. Możesz użyć brązowego cukru, a sok z cytryny zamiast octu sprawi, że sos będzie zdecydowanie łagodniejszy.

Zanim zagęścisz sos, dobrze wymieszaj mąkę ziemniaczaną koniecznie z zimną wodą. Jeśli dodasz samą mąkę do gotującego się sosu, zmieni się w twardą kluskę. Jeśli kochasz pikantną kuchnię dodaj do warzyw połowę posiekanej papryczki chili.

Żeby zamknąć sos w słoiku, jeszcze wrzący przelej do czystego i wyparzonego słoika. Zakręć dokładnie i odstaw na ściereczkę do góry dnem do całkowitego ostygnięcia. Możesz przechowywać go bezpiecznie, bez pasteryzowania, w lodówce nawet kilka tygodni (bez mięsa! gdybyś chciał zawekować sos z dodatkiem mięsa, żeby mieć gotowy obiad do odgrzania, przechowuj nie dłużej niż 2 tygodnie bez pasteryzacji).

Tagi: sos słodko kwaśny, ryż, kurczak, kurczak słodko-kwaśny

Zobacz też...