Domowy sos słodko-kwaśny - jak popularny gotowy sos ze słoika. Idealny do dań z ryżem, świetnie pasuje do podsmażonej piersi z kurczaka, krewetek czy dań wegetariańskich i wegańskich z dodatkiem tofu czy np. gotowanej ciecierzycy.
Marchewkę obierz i za pomocą obieraczki (lub temperówki do warzyw) pokrój na cienkie i niezbyt szerokie paseczki. Zbyt długie marchewkowe wstążki możesz pokroić na mniejsze kawałki.
Paprykę pokrój w cienkie piórka, cebulę, czosnek i imbir obierz i posiekaj drobno. Osącz ananasa i pokrój na cząstki. Zachowaj zalewę.
Rozgrzej w garnku nieco oleju i dodaj marchewkę, paprykę, cebulę, czosnek i imbir. Dodaj koncentrat pomidorowy i podsmażaj ok. 5 minut mieszając, aż warzywa staną się miękkie.
Dolej sok z pomarańczy, zalewę z ananasa i pół szklanki wody. Po zagotowaniu dodaj kukurydzę, ananasa i ocet ryżowy. Gotuj ok. 8-10 minut, dodaj część cukru i dokładnie wymieszaj.
Jeśli sos jest zbyt kwaśny, dodaj dodatkową łyżkę cukru, jeśli zbyt mdły, odrobinę octu. Lekko posól i popieprz do smaku.
Aby zagęścić sos, rozprowadź płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej w około 1/3 szklanki zimnej wody i dodaj do gotującego się sosu, energicznie mieszając. Gotuj jeszcze parę minut na niedyżym ogniu, mieszając, i gotowe.
Kwaśny i słodki smak najlepiej wyregulować według własnych upodobań. Ilość cukru i octu zależy też od tego, jak słodka jest pomarańcza i ananas, dlatego dodaj cukier na sam koniec, próbując sosu. Możesz użyć brązowego cukru, a sok z cytryny zamiast octu sprawi, że sos będzie zdecydowanie łagodniejszy.
Zanim zagęścisz sos, dobrze wymieszaj mąkę ziemniaczaną koniecznie z zimną wodą. Jeśli dodasz samą mąkę do gotującego się sosu, zmieni się w twardą kluskę. Jeśli kochasz pikantną kuchnię dodaj do warzyw połowę posiekanej papryczki chili.
Żeby zamknąć sos w słoiku, jeszcze wrzący przelej do czystego i wyparzonego słoika. Zakręć dokładnie i odstaw na ściereczkę do góry dnem do całkowitego ostygnięcia. Możesz przechowywać go bezpiecznie, bez pasteryzowania, w lodówce nawet kilka tygodni (bez mięsa! gdybyś chciał zawekować sos z dodatkiem mięsa, żeby mieć gotowy obiad do odgrzania, przechowuj nie dłużej niż 2 tygodnie bez pasteryzacji).
Dziękuje za skorzystanie przepisu! Zajrzyj ponownie na JestPysznie.pl po więcej ;-)