Domowy zakwas na żurek

Gdy w mojej kuchni pojawił się pierwszy żytni zakwas na chleb, szybko zapragnęłam przemienić go w domowy zakwas na żurek. Od tamtej pory robiłam go już wielokrotnie, nie tylko z okazji Wielkanocy. Bo o ile tradycyjny żurek jadam faktycznie od święta, to zalewajkę – moją ulubioną zupę – na żurze gotuję regularnie.

Domowy zakwas na żurek

Żur powstaje z ukiszonej mąki żytniej, w odróżnieniu od barszczu, który przygotowuje się z mąki pszennej. Zastosowanie obu produktów – żuru i barszczu – to element treadycyjnej kuchni polskiej. Zupy powstałe z zakwasu są wyjątkowe dla naszego kulinarnego regionu Europy.

Domowy zakwas na żurek jest prosty w przygotowaniu, choć trzeba dac mi 3-4 dni, zanim będzie gotowy do użycia – trzeba się więc uzbroić w odrobinę cierpliwości. Do przygotowania żuru używam aktywnego żytniego zakwasu na chleb, który przyspiesza proces kiszenia mąki. Dodaję do niego czosnek, majeranek (dużo marejanku!), liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach, żeby już sama baza do zupy była zdecydowana, wyrazista w smaku.

Domowy żurek warto przygotować nie tylko na święta wielkanocne. Używam go regularnie do przygotowywania mojej ulubionej zupy – zalewajki na kiełbasie z ziemniakami.

Domowy zakwas na żurek

Czas przygotowania 10 min W sumie 10 mins Porcje: 1

Opis

Domowy zakwas żytni na żurek do przygotowania z żytniego zakwasu chlebowego.

Składniki

Przygotowanie

  1. Zakwas, mąkę i wodę wymieszaj w czystym, wyparzonym słoiku. Dodaj rozgnieciony nożem czosnek (może być w łupinach) i przyprawy. Wymieszaj. Odstaw w suchym miejscu w temperaturze pokojowej na 3-4 dni, pod przykryciem z czystej gazy lub pod luźno założoną pokrywką.

Notatki

Jeśli nie planujesz użyć żurku do gotowania od razu, zamnkij słoik i przechowuj w lodówce do ok. tygodnia.

Tagi: domowy zakwas na żurek, domowy żurek, zakwas na żurek z zakwasu na chleb, zakwas na żur przepis, zakwas nażurek wielkanocny

Zobacz też...