Print Options:

Domowy zakwas na żurek

Domowy zakwas na żurek
Kuchnia
Dania ,
Time
Czas przygotowania: 10 min W sumie: 10 mins
Porcje 1
Description

Domowy zakwas żytni na żurek do przygotowania z żytniego zakwasu chlebowego.

Składniki
  • 2 łyżki zakwasu chlebowego (żytniego)
  • 4 łyżki mąki żytniej (pełnoziarnistej, razowej lub chebowej)
  • 400 mililitrów wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku (czubata)
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
Przygotowanie
  1. Zakwas, mąkę i wodę wymieszaj w czystym, wyparzonym słoiku. Dodaj rozgnieciony nożem czosnek (może być w łupinach) i przyprawy. Wymieszaj. Odstaw w suchym miejscu w temperaturze pokojowej na 3-4 dni, pod przykryciem z czystej gazy lub pod luźno założoną pokrywką.

Notatki

Jeśli nie planujesz użyć żurku do gotowania od razu, zamnkij słoik i przechowuj w lodówce do ok. tygodnia.

Tagi: domowy zakwas na żurek, domowy żurek, zakwas na żurek z zakwasu na chleb, zakwas na żur przepis, zakwas nażurek wielkanocny

Dziękuje za skorzystanie  przepisu! Zajrzyj ponownie na JestPysznie.pl po więcej ;-)