Dorada pieczona z ziemniakami
Dorada stała się w ostatnich latach w Polsce rybą całkiem łatwo dostępną i w przystępnej cenie. Bez większych trudności znajdziesz je w lodówkach popularnych sieci handlowych. Jeśli jeszcze się zastanawiasz czy w ogóle warto sięgnąć po doradę – odpowiadam: warto! Delikatna dorada pieczona z ziemniakami zabierze cię w kulinarną podróż do południowej Europy.

Moja portugalska teściowa to specjalistka od ryb. Ryby to jej praca i życie. Jedną z rzeczy, których była ciekawa, wiedząc, że lubię gotować, było więc oczywiście zagadnienie fundamentalne: czy umiem w ryby? 😉
Trochę mi niedowierzała, kiedy powiedziałam, że umiem rybę nie tylko smacznie przygotować, ale i sprawić. Nie przechwalałam się, bo owszem – sprawię, choć na pewno nie z biegłością mistrza. Zdarzyło mi się to robić raptem parę razy w życiu, kiedy kupowałam ryby od ogorzałych od słońca i wiatru bałtyckich rybaków. Niewyspana, o świcie. Nawet mi, mieszczuchowi, nie przyszło do głowy, że mogłabym rybaka poprosić o sprawienie ryb na miejscu. Zadanie wykonałam – choć co się przy tym naklęłam, to moje. Na szczęście teściowa zapobiegliwie sama sprawiła siatę ryb, które dla nas tego dnia przygotowała. 😊
Większość z nas nie musi się jednak takimi umiejetnościami martwić. W sklepach znajdziemy rybie tuszki pozbawione wnętrzności i łusek, gotowe do dalszych zabiegów kulinarnych.
Jak przygotować doradę pieczoną z ziemniakami?
Dorada to jedna z moich ulubionych ryb. Niewiele jej potrzeba, żeby oczarowała kubki smakowe. Ona po prostu broni się sama. Grillowana lub pieczona w piekarniku z dodatkiem ziół, lekko doprawiona jest po prostu wspaniała.
Do przygotowania ryb takich jak dorada nie używam ostrych, intensywnych przypaw, które mogłyby przytłoczyć delikatny smak i aromat mięsa. Wystarczy absolutne minumum. Sól, odrobina pieprzu, oliwa, natka pietruszki, czosnek i cytryna – nie potrzeba niczego więcej.
Tym razem zdecydowałam się upiec doradę z dodatkiem ziemniaków. Wybrałam maleńkie ziemniaczki odmiany przeznaczonej do pieczenia. Rozmiar ma tu ogromne znaczenie. Ryba piecze się stosunkowo krótko, a duże ziemniaki mogą potrzebować więcej czasu w piekarniku. Większe ziemniaki warto więc pokroić na mniejsze kawałki, albo wstawić do piekarnika wcześniej.
Zamiast dorady możesz w podobny sposób przygotować także inne ryby. To bardzo uniwersalny przepis. Jeśli akurat nie masz dorady, możesz sięgnąć choćby po pysznego pstrąga.

Dorada pieczona z ziemniakami
Opis
Prosty przepis na rybę doradę pieczoną z ziemniaczkami z dodatkiem natki pietruszki.
Składniki
Przygotowanie
-
Rozgrzej piekarnik do 200℃.
Cytrynę pokrój na 4-6 plasterków.
Umyj i osusz ryby. Środek skrop lekko oliwą, oprósz solą, a następnie wypełnij natką pietruszki, plasterkami cytryny i pokrojonym w plasterki czosnkiem. Ułóż w naczyniu żaroodpornym. -
Ziemniaki umyj dokładnie i wyłóż do naczynia obok ryb.
Oprósz ziemniaki i rybę solą, odrobiną pieprzu, łyżką posiekanej natki. Całość polej kilkoma łyżkami oliwy.Wybierz ziemniaczki najmniejszego możliwego kalibru, które szybko się upieką. Większe ziemniaki pokrój na małe kawałeczki. Możesz obrać ziemniaki - ja lubię ziemniaki pieczone w łupinie. -
Piecz 15 minut pod przykryciem, a następnie 10-15 minut bez przykrycia, aż do miękkości i lekkiego zrumienienia się ziemniaczków.
Przed podaniem posyp pozostałą natką pietruszki.
Notatki
W podobny sposób możesz przygotować inne ulubione ryby, nie tylko morskie. Pstrąg lub okoń (słodkowodny lub morski - inaczej labraks) sprawdzą się równie dobrze, co dorada.
Dla ryb przyjmuję czas pieczenia do ok. 10 minut na 100 g ryby.
Im dłużej pieczona ryba, tym suchsze będzie w efekcie mięso.