Print Options:

Dorada pieczona z ziemniakami

Dorada pieczona z ziemniakami
Sposób przygotowania
Time
Czas przygotowania: 10 min Czas gotowania: 30 min W sumie: 40 mins
Porcje 2
Description

Prosty przepis na rybę doradę pieczoną z ziemniaczkami z dodatkiem natki pietruszki.

Składniki
  • 2 dorady (średnie, ok. 350g / szt.)
  • 15-20 małych ziemniaczków (lub 3-4 duże)
  • 1/2 pęczka natki pietruszki (+ 2 łyżki posiekanej natki)
  • 1 mała cytryna
  • 4 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • oliwa
Przygotowanie
  1. Rozgrzej piekarnik do 200℃.
    Cytrynę pokrój na 4-6 plasterków.
    Umyj i osusz ryby. Środek skrop lekko oliwą, oprósz solą, a następnie wypełnij natką pietruszki, plasterkami cytryny  i pokrojonym w plasterki czosnkiem. Ułóż w naczyniu żaroodpornym.

  2. Ziemniaki umyj dokładnie i wyłóż do naczynia obok ryb.
    Oprósz ziemniaki i rybę solą, odrobiną pieprzu, łyżką posiekanej natki. Całość polej kilkoma łyżkami oliwy.

    Wybierz ziemniaczki najmniejszego możliwego kalibru, które szybko się upieką. Większe ziemniaki pokrój na małe kawałeczki. Możesz obrać ziemniaki - ja lubię ziemniaki pieczone w łupinie.
  3. Piecz 15 minut pod przykryciem, a następnie 10-15 minut bez przykrycia, aż do miękkości i lekkiego zrumienienia się ziemniaczków.
    Przed podaniem posyp pozostałą natką pietruszki.

Notatki

W podobny sposób możesz przygotować inne ulubione ryby, nie tylko morskie. Pstrąg lub okoń (słodkowodny lub morski - inaczej labraks) sprawdzą się równie dobrze, co dorada.

Dla ryb przyjmuję czas pieczenia do ok. 10 minut na 100 g ryby.
Im dłużej pieczona ryba, tym suchsze będzie w efekcie mięso.

Tagi: dorada pieczona w piekarniku, dorada z piekarnika, ryba z piekarnika, dorada przepis, dorada pieczona z ziemniakami

Dziękuje za skorzystanie  przepisu! Zajrzyj ponownie na JestPysznie.pl po więcej ;-)