Figi zapiekane z serem i szynką

Słodkie figi kuszą i ciężko im się oprzeć. Nie tylko pięknie wyglądają, ale też cudownie smakują. Przygotuj figi zapiekane z serem i szynką – idealne na elegancką przystawkę przed daniem główym lub na lekką kolację, jesli podasz je z prostą sałatką z vinegretem.

Figi zapiekane z serem i szynką parmeńską

Świeże figi są warte grzechu. Niektórzy badacze uważają, że to nie jabłkiem, a właśnie figą podzieliła się z Adamem w raju Ewa. Słodkie, miękkie owoce fig występują w kolorach od jasnozielnego po ciemnofioletowy. Świetnie nadają się jako apetyczny dodatek do ciast lub sałatek czy proste, lub jako wykwintne przystawki. Ich smak doskonale komponuje się ze słonymi serami i dojrzewającymi szynkami.

Jak przyrządzić figi?

Figi zapiekane z serem i szynką to klasyczny przepis na przystawkę rodem z południowej Europy, gdzie te owoce są uprawiane. Włosi podadzą je z szynką prosciutto, Hiszpanie z jamon serrano, a Portugalczycy z ich wyjątkowym presunto. Możesz połączyć je z różnymi rodzajami sera – od deliaktnej mozarelli, przez gorgonzolę, fetę czy sery kozie. Wybierz swoją ulubioną długodojrzewającą szynką. Aromatu doda im odrobina rozmarynu.

Tak przygotowane figi, choć są kwintesencją prostoty, stanowią elegancką i wykwintną przekąskę, którą warto zaserwować podczas kolacji z rodziną czy przyjaciółmi. Z dodatkiem kieliszka ulubionego wina bedą wspaniałym wstępem do dalszego biesiadowania.

Wykorzystaj króki sezon na świeże figi – ten przepis przekona Cię, że warto dać się im skusić.

Smacznego!

Figi zapiekane z serem i szynką

Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 15 min W sumie 25 mins Porcje: 4

Opis

Prosta i elegancka przystawka z fig zapiekanych z serem mozarella i szynką parmeńską. Idealna jako starter przed kolacją lub przekąska na imprezy.

Składniki

Przygotowanie

  1. Figi natnij na krzyż, tak aby rozłożyły się na się na ćwiartki. Mozarellę porwij w palcach na 8 porcji.

  2. Każdą z fig owiń plasterkiem szynki parmeńskiej, w nacięcia włóż kawałeczki sera i kilka listków rozmarynu. Ułóż na blasze lub w naczyniu żaroodpornym.

  3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180℃ na około 10 - 15 minut, aż ser się roztopi, a szynka lekko przyrumieni.
    Podawaj na ciepło.

Tagi: przepis na figi, figi zapiekane z szynką i serem, figi zapiekane z szynką parmeńską, figi szynka ser, figi z szynką co zrobić ze świeżych fig, jak przyrządzić figi

Zobacz też...