Figi zapiekane z serem i szynką
Słodkie figi kuszą i ciężko im się oprzeć. Nie tylko pięknie wyglądają, ale też cudownie smakują. Przygotuj figi zapiekane z serem i szynką – idealne na elegancką przystawkę przed daniem główym lub na lekką kolację, jesli podasz je z prostą sałatką z vinegretem.

Świeże figi są warte grzechu. Niektórzy badacze uważają, że to nie jabłkiem, a właśnie figą podzieliła się z Adamem w raju Ewa. Słodkie, miękkie owoce fig występują w kolorach od jasnozielnego po ciemnofioletowy. Świetnie nadają się jako apetyczny dodatek do ciast lub sałatek czy proste, lub jako wykwintne przystawki. Ich smak doskonale komponuje się ze słonymi serami i dojrzewającymi szynkami.
Jak przyrządzić figi?
Figi zapiekane z serem i szynką to klasyczny przepis na przystawkę rodem z południowej Europy, gdzie te owoce są uprawiane. Włosi podadzą je z szynką prosciutto, Hiszpanie z jamon serrano, a Portugalczycy z ich wyjątkowym presunto. Możesz połączyć je z różnymi rodzajami sera – od deliaktnej mozarelli, przez gorgonzolę, fetę czy sery kozie. Wybierz swoją ulubioną długodojrzewającą szynką. Aromatu doda im odrobina rozmarynu.
Tak przygotowane figi, choć są kwintesencją prostoty, stanowią elegancką i wykwintną przekąskę, którą warto zaserwować podczas kolacji z rodziną czy przyjaciółmi. Z dodatkiem kieliszka ulubionego wina bedą wspaniałym wstępem do dalszego biesiadowania.
Wykorzystaj króki sezon na świeże figi – ten przepis przekona Cię, że warto dać się im skusić.
Smacznego!

Figi zapiekane z serem i szynką
Opis
Prosta i elegancka przystawka z fig zapiekanych z serem mozarella i szynką parmeńską. Idealna jako starter przed kolacją lub przekąska na imprezy.
Składniki
Przygotowanie
-
Figi natnij na krzyż, tak aby rozłożyły się na się na ćwiartki. Mozarellę porwij w palcach na 8 porcji.
-
Każdą z fig owiń plasterkiem szynki parmeńskiej, w nacięcia włóż kawałeczki sera i kilka listków rozmarynu. Ułóż na blasze lub w naczyniu żaroodpornym.
-
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180℃ na około 10 - 15 minut, aż ser się roztopi, a szynka lekko przyrumieni.
Podawaj na ciepło.