Print Options:

Figi zapiekane z serem i szynką

Figi zapiekane z serem i szynką parmeńską
Time
Czas przygotowania: 10 min Czas gotowania: 15 min W sumie: 25 mins
Porcje 4
Description

Prosta i elegancka przystawka z fig zapiekanych z serem mozarella i szynką parmeńską. Idealna jako starter przed kolacją lub przekąska na imprezy.

Składniki
  • 8 świeżych fig
  • 8 plastrów szynki parmeńskiej (lub innej, dojrzewającej)
  • 1 kulka mozarelli
  • rozmaryn (świeży lub suszony)
Przygotowanie
  1. Figi natnij na krzyż, tak aby rozłożyły się na się na ćwiartki. Mozarellę porwij w palcach na 8 porcji.

  2. Każdą z fig owiń plasterkiem szynki parmeńskiej, w nacięcia włóż kawałeczki sera i kilka listków rozmarynu. Ułóż na blasze lub w naczyniu żaroodpornym.

  3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180℃ na około 10 - 15 minut, aż ser się roztopi, a szynka lekko przyrumieni.
    Podawaj na ciepło.

Tagi: przepis na figi, figi zapiekane z szynką i serem, figi zapiekane z szynką parmeńską, figi szynka ser, figi z szynką co zrobić ze świeżych fig, jak przyrządzić figi

Dziękuje za skorzystanie  przepisu! Zajrzyj ponownie na JestPysznie.pl po więcej ;-)