Jajecznica z kurkami i cebulą

Swojska jajecznica z kurkami i cebulą to pomysł na pyszne klasyczne śniadanie. Lekko pieprzny smak kurek idealnie komponuje się z jajkami. Warto wykorzystać sezon na te pełne smaku grzyby i przygotować z nich coś pysznego.

Jajecznica z kurkami i cebulą

Letnie miesiące przynoszą niesamowite bogactwo smaków i aromatów. To właśnie latem kupimy najsmaczniejsze, najbardziej soczyste, kruche i najpełniejsze w smaku warzywa i owoce. I to latem zaczyna się sezon na kurki – moje ulubione grzyby.

Kurki mają wiele wdzięku. Bardzo cenię je w kuchni za ich smak, aromat, kolor i kształt. Świetnie smakują, wspaniale wyglądają i są łatwe w obsłudze. Są także wszechstronne i świetnie spisują się jako dodatek – lub baza – dla wielu różnorodnych dań. Czasem eleganckie, a czasem swojskie i proste, tak jak jajecznica z kurkami i cebulą. Takie śniadanie to prawdziwe śniadanie mistrzów.

Spróbuj też zupy kurkowej lub innych przepisów na kurki

Smacznego!

Jajecznica z kurkami i cebulą

Czas przygotowania 5 min Czas gotowania 5 min W sumie 10 mins Porcje: 2

Opis

Jajecznica z kurkami i cebulą - pomysł na pyszne śniadanie.

Składniki

Przygotowanie

  1. Kurki oczyść, dokładnie umyj i osusz. Większe rozdrobnij, a mniejsze zostaw w całości. Drobno posiekaj cebulę.

  2. Na małym ogniu na patelni rozgrzej masło, zeszklij cebulę i dodaj kurki. Podsmażaj kilka minut, aż odparuje płyn z grzybów.

  3. Wbij jajka i smaż, mieszając, aż do momentu, w którym będą odpowiednio ścięte. Posól i popieprz do smaku.
    Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem.

Tagi: jajecznica z kurkami, jajecznica z kurkami i cebulą, jajecznica na kurkach, jajecznica na kurkach masło

Zobacz też...