Jajecznica z kurkami i cebulą
Swojska jajecznica z kurkami i cebulą to pomysł na pyszne klasyczne śniadanie. Lekko pieprzny smak kurek idealnie komponuje się z jajkami. Warto wykorzystać sezon na te pełne smaku grzyby i przygotować z nich coś pysznego.

Letnie miesiące przynoszą niesamowite bogactwo smaków i aromatów. To właśnie latem kupimy najsmaczniejsze, najbardziej soczyste, kruche i najpełniejsze w smaku warzywa i owoce. I to latem zaczyna się sezon na kurki – moje ulubione grzyby.
Kurki mają wiele wdzięku. Bardzo cenię je w kuchni za ich smak, aromat, kolor i kształt. Świetnie smakują, wspaniale wyglądają i są łatwe w obsłudze. Są także wszechstronne i świetnie spisują się jako dodatek – lub baza – dla wielu różnorodnych dań. Czasem eleganckie, a czasem swojskie i proste, tak jak jajecznica z kurkami i cebulą. Takie śniadanie to prawdziwe śniadanie mistrzów.
Spróbuj też zupy kurkowej lub innych przepisów na kurki
Smacznego!

Jajecznica z kurkami i cebulą
Opis
Jajecznica z kurkami i cebulą - pomysł na pyszne śniadanie.
Składniki
Przygotowanie
-
Kurki oczyść, dokładnie umyj i osusz. Większe rozdrobnij, a mniejsze zostaw w całości. Drobno posiekaj cebulę.
-
Na małym ogniu na patelni rozgrzej masło, zeszklij cebulę i dodaj kurki. Podsmażaj kilka minut, aż odparuje płyn z grzybów.
-
Wbij jajka i smaż, mieszając, aż do momentu, w którym będą odpowiednio ścięte. Posól i popieprz do smaku.
Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem.