Jajka na miękko ze szczypiorkiem

Jajka na miękko to pomysł na śniadanie idealne. Rozmieszane w szklance z odrobiną masła i świeżego szczypiorku to mój ulubiony sposób podania jajek na miękko.

Jajka na miękko ze szczypiorkiem

Jak zrobić jajka na miękko?

To niby żadna filozofia, a jednak nie każdemu wychodzi. Mój sposób na jajka na miękko to gotowanie ich we wrzątku przez około 5 minut. Duże jajka kilkanaście sekund dłużej, mniejsze kilkanaście sekund krócej. Czas jest tu kluczowy, dlatego też koniecznie zaopatrz się w minutnik. Tak ugotowane jajka będą miały ścięte białko i płynne, aksamitne żółtko.

Jeśli zdarza ci się, że jajka pękają w czasie gotowania, jest prosty sposób, aby temu zapobiec. Po pierwsze – wyjmij jajka z lodówki wcześniej i pozwól im nabrać temperatury pokojowej. Przed gotowaniem nakłuj skorupkę na szerszym końcu jajka za pomocą ostrego końca noża. Wystarczy niezbyt mocno, lecz zdecydowanie postukać skorupkę, tak aby nie rozbić jajka, lecz zrobić tylko małą dziurkę. Dzięki temu pęcherzyk powietrza wewnątrz jajka nie rozsadzi skorupki podczas gotowania, kiedy wysoka temperatura zwiększy ciśnienie w skorupce.

Zobacz też inne pomysły na jajka – jajecznice, pasty jajeczne i sałatki z jajkiem.

Jajka na miękko można podać w kieliszku, z utrąconym szczytem skorupki. Ja najbardziej lubię rozmieszać jajko w szklance lub kubeczku z odrobiną masła i świeżym szczypiorkiem. Masło roztopi się pod wpływem ciepła i połączy z płynnym żółtkiem. Potem wystarczy posolić lekko, dodać małą szczyptę pieprzu i gotowe. Najlepiej smakuje z kromką chleba z masłem.

Smacznego!

Jajka na miękko ze szczypiorkiem

Czas przygotowania 2 min Czas gotowania 5 min W sumie 7 mins Porcje: 1

Opis

Śniadaniowe jajka na miękko podane w szklance z masłem i szczypiorkiem.

Składniki

Przygotowanie

  1. Zagotuj wodę w małym garnku. Jajka nakłuj ostrym czybkiem noża na spodu po szerszej stronie. Włóż jajka do gotującej się wody i gotuj ok. 5 minut (z minutnikiem). Odlej gorącą wodę, zalej zimną i zostaw na minutę do przestudzenia. Ostrożnie obierz ze skorupek.

  2. Do szklanki włóż pół łyżeczki masła, szczypiorek i ugotowane i obrane jajka. Rozmieszaj widelcem. Posól i popierz do smaku. Podawaj gorące.

Tagi: jajka na miękko, jajka na śniadanie, jajko na miękko, jak zrobić jajko na miękko, ile gotować jajko na miękko

Zobacz też...