Jajka sadzone z chorizo, ziemniakami i papryką

Jeśli wydaje Ci się, że jajka są nudne, to pora zmienić punkt siedzenia, bo nudne to zdecydowanie ostatnia rzecz, jaką można powiedzieć o jajkach!
Jeśli tak jak ja lubisz jajka, to gwarantuję,że polubisz także jajka sadzone z chorizo, ziemniakami i papryką. Smacznego!

Jajka sadzone z chorizo, ziemniakami i i papryką

Jajko to super foods!

Jajka to źródło pełnowartościowego, doskonale przyswajalnego białka oraz całego bogactwa aminokwasów, mikro i makro składników, witamin. Są nie tylko smaczne, ale też uważane za jedne z najbardziej odżywczych produktów spożywczych na świecie! Prawdziwe super-foods na wyciągnięcie ręki.

Jeśli natomiast martwi cię niechlubna, zła sława o przyczynianiu się jajek do zwiększania się poziomo cholesterolu we krwi – zachęcam do poczytania o tym temacie lub podpytania dietetyka. Profesor Trziszka przekonuje, że jajo wcale nie jest takie straszne, jak je malują, a spożywanie jajek nawet codziennie nie będzie miało negatywnego wpływu na nasz cholesterol.* Według profesora jedzenie jajek może mieć działanie wbrew odwrotne i obniżać i stabilizować poziom cholesterolu w naszej krwi.

Szybki przepis na obiad

Jeśli tak jak ja cenisz sobie szybkie i proste przepisy, pokochasz ten.

Jajka sadzone z chorizo, ziemniakami i papryką to ekspresowa, przepyszna propozycja, idealna o… każdej porze dnia. Późne śniadanie, szybki lunch czy lekka kolacja – jajka z dodatkiem warzyw i ziół, w towarzystwie pieczywa sprawdzą się w każdym z tych wariantów.
Wystarczy niespełna kwadrans, aby cieszyć się pełnowartościowym, pysznym posiłkiem.

Skusisz się?

*Jeśli Twój lekarz/dietetyk odradza Ci jedzenie jajek z jakiegokolwiek zdrowotnego powodu, słuchaj się właśnie jego, a nie blogerki z internetu (influencerów i celebrytów też nie).

Jajka sadzone z chorizo, ziemniakami i papryką

Czas przygotowania 15 min W sumie 15 mins Porcje: 2

Opis

Jajka sadzone z kiełbasą chorizo, ziemniakami i papryką, z dodatkiem pomidorków i oliwek.

Składniki

Przygotowanie

  1. Paprykę pokrój w paseczki, ugotowane ziemniaki w kostkę, pomidorki w połówki, chorizo w półplasterki, cebulę posiekaj drobno.

    Możesz użyć np. ziemniaków z poprzedniego dnia lub ugotować 2-3 ziemniaki na półtwardo przed przyrządzeniem przepisu.
  2. Na średniej patelni rozgrzej 1-2 łyżki oliwy, dodaj posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażaj do zeszklenia. Dodaj chorizo, ziemniaki i paprykę. Podsmażaj 3-4 minuty, mieszając, aż papryka zmięknie, a ziemniaki i chorizo lekko się zrumienią. Dodaj oliwki i połowę pomidorków.

  3. Zmniejsz ogień na średni i szpatułką rozgarnij lekko warzywa na patelni, tak, aby powstały małe gniazdka. Wbij w nie jajka, oprósz solą i pieprzem. Smaż 2-3 minuty, pod przykryciem, aż do ścięcia białka i żółtek do ulubionego poziomu. Dodaj resztę pomidorków, szczypiorek. Najsmaczniejsze zaraz po przygotowaniu!

Notatki

Najbardziej lubię jajka sadzone, w których białko jest prawie całkowicie ścięte, a żółtko wciąż jeszcze lekko płynne w środku. Usmażenie idealnego jajka sadzonego jest proste lecz może wymagać odrobiny praktyki i wyczucia jak szybko nagrzewa się twoja patelnia (i jak szybko traci temperaturę).
Mój trik na udane sadzone?
Wbijam jajka na dobrze rozgrzaną patelnię, szybko oprószam przyprawami, a gdy po dosłownie 20-30 sekundach białko od spodu zaczyna się ścinać, zmniejszam ogień, przykrywam patelnię i smażę pod przykryciem około minuty, sprawdzając czy jajko jest już ścięte tak, jak lubię.
Gotowe, odpowiednio ścięte jajka, szybko ściągam z rozgrzanej kuchenki i podaję od razu.

Tagi: jajka, ziemniaki, chorizo, jajka sadzone z chorizo, jajka sadzone z ziemniakami

Zobacz też...