Jajka sadzone z kiełbasą chorizo, ziemniakami i papryką, z dodatkiem pomidorków i oliwek.
Paprykę pokrój w paseczki, ugotowane ziemniaki w kostkę, pomidorki w połówki, chorizo w półplasterki, cebulę posiekaj drobno.
Na średniej patelni rozgrzej 1-2 łyżki oliwy, dodaj posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażaj do zeszklenia. Dodaj chorizo, ziemniaki i paprykę. Podsmażaj 3-4 minuty, mieszając, aż papryka zmięknie, a ziemniaki i chorizo lekko się zrumienią. Dodaj oliwki i połowę pomidorków.
Zmniejsz ogień na średni i szpatułką rozgarnij lekko warzywa na patelni, tak, aby powstały małe gniazdka. Wbij w nie jajka, oprósz solą i pieprzem. Smaż 2-3 minuty, pod przykryciem, aż do ścięcia białka i żółtek do ulubionego poziomu. Dodaj resztę pomidorków, szczypiorek. Najsmaczniejsze zaraz po przygotowaniu!
Najbardziej lubię jajka sadzone, w których białko jest prawie całkowicie ścięte, a żółtko wciąż jeszcze lekko płynne w środku. Usmażenie idealnego jajka sadzonego jest proste lecz może wymagać odrobiny praktyki i wyczucia jak szybko nagrzewa się twoja patelnia (i jak szybko traci temperaturę).
Mój trik na udane sadzone?
Wbijam jajka na dobrze rozgrzaną patelnię, szybko oprószam przyprawami, a gdy po dosłownie 20-30 sekundach białko od spodu zaczyna się ścinać, zmniejszam ogień, przykrywam patelnię i smażę pod przykryciem około minuty, sprawdzając czy jajko jest już ścięte tak, jak lubię.
Gotowe, odpowiednio ścięte jajka, szybko ściągam z rozgrzanej kuchenki i podaję od razu.
Dziękuje za skorzystanie przepisu! Zajrzyj ponownie na JestPysznie.pl po więcej ;-)