Kasza kuskus z morelami i fetą

Lato to czas bogactwa owoców, warzyw i weekendowych uczt na świeżym powietrzu. Kasza kuskus z morelami i fetą, z dodatkiem mięty i natki pietruszki idealnie spisze się jako dodatek do grillowanych piersi z kurczaka. Jeśli lubisz słodko słone połączenia smaków, spróbuj koniecznie!

Morele w kuchni to bardzo wdzięczny składnik. Są nie tylko pyszne, ale też bardzo wszechstronne. Nadają się zarówno do ciast i deserów, jak i do przepisów w wydaniu wytrawnym. W tym drugim uwielbiam zwłaszcza łączyć je ze słonymi serami, takimi jak na przykład feta. Doskonale pasują też do mięs – na przykład grillowanych filetów z kurczaka.

I właśnie w takim towarzystwie polecam wam wykorzystać ten przepis. Kuskus z morelami i fetą, z dodatkiem listków świeżej mięty, natki pietruszki, soczystych pomidorów i chrupiącej cebulki to pomysł na dodatek do obiadu. Świeży, owocowy aromat takiej przystawki świetnie uzupełni posiłek.
Podczas wypadów „na grilla” często skupiamy się głównie na pieczeniu mięsa i kiełbas. Pamiętamy o musztardzie i ketchupie, pieczywie i ulubionych napojach, ale za to zbyt często zapominamy o uzupełnieniu posiłku o warzywa i owoce. Sama byłam na niejednym takim grillu!

Kuskus z dodatkami

Kuskus sam w sobie nie jest najciekawszym składnikiem. Co innego z dodatkami! Słodkie morele, słony ser feta, pomidory i zioła nadają kuskusowi nowego charakteru. Ponadto tak przygotowana kasza to kolejny sposób na to, aby przemycić jeszcze więcej warzyw i owoców w posiłku. Kawałek pysznego, grillowanego mięsa, solidna porcja ulubionej sałatki że świeżych sezonowych warzyw i kuskus z dodatkami – brzmi wspaniale!

Kuskus ma jeszcze jedną zaletę, którą warto wziąć pod uwagę. Jest błyskawiczny w przygotowaniu. Nie wymaga gotowania. Ziarenka kaszy zalewa się gorącym płynem, odstawia pod przykryciem na kilka minut i gotowe. Wystarczy zagotowana w czajniku woda i szczypta soli. To sprawia, że podczas wypadów na działkowego grilla z rodziną nie musimy się już martwić o nic, poza samym grillowaniem. Zero dodatkowego stania przy garach, a pyszna przystawka do dania głównego jest gotowa w zaledwie kilka minut. Bez wysiłku, bez kuchenki i bez marnowania czasu, który możemy wykorzystać ciesząc towarzystwem i letnią aurą. Być może mięta rośnie gdzieś w cieniu pod płotem, a natka pietruszki na warzywnej grządce? Kto wie, może wszystkie świeże składniki zerwiesz z własnego ogródka? 😉

Smacznego! 

Kasza kuskus z morelami i fetą

Czas przygotowania 10 min W sumie 10 mins Porcje: 4

Opis

Kasza kuskus z morelami, pomidorami, serem feta z dodatkiem świeżej mięty. Lekki dodatek idealny np. do grilla.

Składniki

Przygotowanie

  1. Kaszę kuskus przygotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Morele i pomidory pokrój w kostkę, cebulę posiekaj.

  2. Do napęczniałej kaszy dodaj pokrojone owoce i warzywa, zioła, pokruszoną fetę, oliwę i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
    Podawaj do towarzystwa np. grillowanej piersi z kurczaka.

Tagi: sałatka z kaszy kuskus, sałatka z kuskusem i fetą, sałatka z morelami, morele, sałatka, ser feta

Zobacz też...