Kasza pęczak na słodko z duszonymi na maśle śliwkami z miodem i cynamonem.
Kaszę przepłucz i zalej wodą w proporcji 1 porcja kaszy na dwie porcje wody. Gotuj na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż kasza wchłonie cały płyn.
Umyj śliwki i pokrój na mniejsze części. W rondelku lub na małej patelni rozgrzej masło, dodaj pokrojone śliwki i miód. Podduszaj około 5 minut, mieszając, aż śliwki zaczną się rozpadać.
Wyłóż kaszę do miseczek, dodaj śliwki i po dużej łyżce jogurtu. Posyp cynamonem. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Zamiast śliwek możesz wykorzystać inne sezonowe owoce, takie jak wiśnie, jagody, morele, gruszki lub jabłka.
Dziękuje za skorzystanie przepisu! Zajrzyj ponownie na JestPysznie.pl po więcej ;-)