Print Options:

Kasza pęczak ze śliwkami i miodem

Kasza pęczak ze śliwkami i miodem
Kuchnia
Time
Czas gotowania: 20 min W sumie: 20 mins
Porcje 2
Description

Kasza pęczak na słodko z duszonymi na maśle śliwkami z miodem i cynamonem.

Składniki
  • 1/2 szklanki kaszy pęczak
  • 250 gramów śliwek
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki miodu
  • cynamon
  • 2 łyżki gęstego jogurtu (do podania)
Przygotowanie
  1. Kaszę przepłucz i zalej wodą w proporcji 1 porcja kaszy na dwie porcje wody. Gotuj na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż kasza wchłonie cały płyn.

  2. Umyj śliwki i pokrój na mniejsze części. W rondelku lub na małej patelni rozgrzej masło, dodaj pokrojone śliwki i miód. Podduszaj około 5 minut, mieszając, aż śliwki zaczną się rozpadać.

  3. Wyłóż kaszę do miseczek, dodaj śliwki i po dużej łyżce jogurtu. Posyp cynamonem. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Notatki

Zamiast śliwek możesz wykorzystać inne sezonowe owoce, takie jak wiśnie, jagody, morele, gruszki lub jabłka.

Tagi: kasza pęczak ze śliwkami, kasza pęczak z owocami, kasza pęczak na słodko, kasza pęczak na słodko z owocami

Dziękuje za skorzystanie  przepisu! Zajrzyj ponownie na JestPysznie.pl po więcej ;-)