Lasagne z kurkami
Jeśli szukasz pomysłu co zrobić z kurek na obiad, wypróbuj lasagne z kurkami. Skryte pod warstwami makaronowy płatów i sosu beszamelowego, zapieczone pod warstwą sera mozarella kurki to świetny sposób na wykorzystanie tych grzybów w kuchni.

Sezon na kurki jest zdecydowanie za krótki, aby nie wykorzystać w pełni ich wspaniałych walorów smakowych. Jeśli lubisz makaron i zapiekanki makaronowe, ten przepis na lasagne z kurkami z pewnością przypadnie ci do gustu.
Lasagne w tym niestandardowym wydaniu możesz przygotować zarówno ze świeżych, jak i mrożonych kurek. To świetny pomysł na obiad lub kolację, jeśli masz nieco więcej czasu na gotowanie.
Spróbuj też innych pomysłów na kurki.

Lasagne z kurkami
Opis
Lasagne z kurkami - makaronowa zapiekanka z grzybami, sosem beszamelowym i mozarellą.
Składniki
Sos beszamelowy
Przygotowanie
-
Oczyść i pokrój kurki na mniejsze kawałki, cebulę posiekaj drobno. Rozgrzej masło na patelni, zeszklij cebulę i kurki. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę gałki muszkatołowej, soli i pieprzu. Wymieszaj i zdejmij patelnię z kuchenki.
-
W rondelku przygotuj sos beszamelowy. Rozgrzej masło i dodaj mąkę, podsmażaj mieszając aż mąka się zrumieni. Dodaj mleko, szczyptę gałki muszkatołowej, soli i pieprzu. Gotuj mieszając cały czas trzepaczką do jajek, aby nie utworzyły się żadne grudki. Gdy dod zacznie gęstnieć, zdejmij romdelek z kuchenki i mieszaj jeszcze chwilę, aż lekko ostygnie.
-
Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmaruj 2-3 łyżki sosu beszamelowego. Wyłóż wasrwę płatów makazonu lasagne. Posmaruj sosem beszamelowym i wyłóż 1/3 farszu kurkowego. Powtórz kroki przy kolejnych warstwach. Ostatnią warstwę makaronu posmaruj beszamelem i posyp tartą mozarellą.
-
Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut, aż ser na wierzchu lasagne zacznie się rumienić.
Lasagne najlepiej kroić kilka minut po wyciągnięciu z piekarnika.
Podawaj z natką pietruszki.