Makaron z borowikami w sosie śmietanowym

Prawdziwki, czyli borowiki są uznawane za najszlachetniejsze z grzybów leśnych. Aromatyczne, delikatne i pełne smaku. Sezon grzybowy bez prawdziwków to sezon stracony. Jeśli lubisz te wspaniałe grzyby, przygotuj makaron z borowikami w sosie śmietanowym. Prosty i wykwintny jednocześnie.

Makaron z prawdziwkami w sosie śmietanowym

Makaron z prawdziwkami w śmietanowym sosie przygotowanym z dodatkiem lampki białego, wytrawnego wina to prawdziwe delicje. Jeden z moich ulubionych przepisów na grzyby, jakie miałam przyjemność wprowdzić do swojej kuchni. Borowiki szlachetne – czyli prawdziwki – w pełni zasługują na swój przydomek oraz renomę wśród kucharzy i smakoszy. Ich smak i aromat są nie do podrobienia. Możesz wykorzystać je także do przygotowania risotta z grzybami czy zupy ze świeżych grzybów leśnych. W każdym wydaniu są znakomite.

Świeże prawdziwki wystarczy podsmażyć krótko na maśle – nie wymagają długich ani skomplikowanych zabiegów. Będą rozkosznie rozpływały się w ustach. Do tego wytrawne białe wino i tłusta śmietanka kremówka, dzięki której sos będzie aksamitny. Doprawiam czosnkiem, bez którego nie ma dla mnie kuchni, i tymiankiem – moim ulubionym ziołem.

W podobny sposób możesz wykorzystać także inne świeże grzyby – na przykład podgrzybki czy kurki. To prosta i sprawdzona metoda, a składniki są uniwersalne i świetnie będą pasowały także do innych gatunków grzybów.

***
Pamiętaj o ostrożności. Nie kupuj grzybów z niesprawdzonych źródeł, omijaj przydrożnych zbieraczy. Odpuść, jeśli masz wątpliwości. Zwłaszcza w przypadku wszelkich grzybów z blaszkami od spodu. Tu pomylić się najprościej. Jeśli chcesz się upewnić czy zebrane lub kupione grzyby są jadalne, udaj się do sanepidu, który potwierdzi, czy możesz je bezpiecznie zjeść. Nie wierz w zabobonne metody na srebrne łyżeczki. Twoje zdrowie lub życie nie jest warte pomyłki.
Wszystkie grzyby są ciężkostrawne, także te jadalne. Unikaj podawania dań z grzybami dzieciom i osobom w podeszłym wieku.

Czas przygotowania 5 min Czas gotowania 15 min W sumie 20 mins Porcje: 2

Opis

Makaronowe wstążki ze świeżymi prawdziwkami w kremowym sosie śmietankowym z dodatkiem wina i tymianku.

Składniki

Przygotowanie

  1. Makaron ugotuj w osolonym wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu. Grzyby oczyść, umyj i osusz. Pokrój na półcentymetrowe plasterki.

  2. Na patelni rozgrzej łyżkę masła, dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek, podsmażaj ok. minuty, następnie. dodaj grzyby. Podsmażaj przez około 3-4 minuty aż lekko się zrumienią. Lekko posól i popierz.

  3. Dodaj wino i listki tymianku, zwiększ nieco ogień pod patelnią i gotuj kilka minut, żeby płyn lekko się zredukował. Dodaj śmietankę i i zagotuj. Jeśli sos jest za gęsty, możesz rozrzedzić go odrobiną wody z gotującego się makaronu. 

  4. Do grzybów w śmietanie dodaj makaron i wymieszaj. Podawaj udekorowane listkami świeżego tymianku.

Notatki

Możesz użyć innych grzybów: podgrzybków, kurek, a nawet pieczarek lub boczniaków.

Zobacz też...