Makaron z krewetkami i grzybami
Spotkanie morza i lasu w jednym, niecodziennym połączeniu. Makaron z krewetkami i grzybami w aksamitnym sosie śmietanowym to wyjątkowo pyszne połączenie, którego koniecznie trzeba spróbować. Krewetki i grzyby to duet marzeń.

Z jednej strony las pełen dostojnych drzew, trzeszczących na lekkim wietrze wysokich sosen, porośnięty głęboką zielenią mchów, ze wszystkimi swoimi darami, wśród których królują grzyby. Z drugiej otwarta przestrzeń morza, powietrze pachnące wolnością, piasek rozgrzany słońcem. Makaron z krewetkami i grzybami łączy dwa odmienne światy. Słońce lata i aromat jesiennego lasu. A jednak krewetki i grzyby pasują do siebie idealnie, tworząc pieszczący podniebienie duet.
Jeśli lubisz zarówno krewetki, jak i grzyby, to koniecznie spróbuj połączyć je na talerzu. Nawet jeśli wydaje ci się to niecodzienne, zskoczysz się, jak świetnie się uzupełniają.
Mrożone krewetki tygrysie można kupić w pancerzykach lub bez. Te drugie potrzebują znacznie mniej pracy. Jeśli wybierzesz krewetki w pancerzykach możesz je obrać przed gotowaniem albo zostawić pancerzyki i obierać bezpośrednio podczas jedzenia. Nie przejmuj się elegancją, pomóż sobie palcami. Jedzenie to przygoda dla wszystkich zmysłów.
Możesz wykorzystać różne gatunku grzybów leśnych. Najlepsze będą prawdziwki, podgrzybki, koźlarze – lub wszystkie na raz.

Makaron z krewetkami i grzybami
Opis
Makaronowe wstążki z krewetkami i grzybami leśnymi w sosie na bazie wina i śmietany.
Składniki
Przygotowanie
-
Makaron ugotuj w osolonym wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu.
-
Oczyszczone i w razie potrzeby umyte grzyby pokrój w grube plastry, mniejsze kapelusze możesz zostawić w całości. Cebulkę posiekaj bardzo drobno. Krewetki przelej na cedzaku ciepłą wodą, by odtajały.
-
Rozgrzej na patelni łyżkę masła, zeszklij na nim cebulę i połowę posiekanego drobno lub przeciśniętego przez praskę czosnku. Dodaj grzyby i podsmażaj ok. 5-7 minut, aż staną się miękkie. Odłóż podsmażone grzyby na talerz.
-
Na tej samej patelni rozgrzej łyżkę oliwy i podsmaż krótko krewetki oraz resztę czosnku - ok. 2 - 3 minuty.
-
Dolej wino i zwiększ nieco płomień pod patelnią, gotuj mieszając przez ok. 5 minut, aż wino się nieco zredukuje.
-
Zmniejsz ogień, dodaj do krewetek podsmażone wcześniej grzyby i ogrzaną śmietanę - powinna mieć temperaturę pokojową, możesz zahartować ją przed dodaniem, by się nie zwarzyła. Posól do smaku, dodaj solidną szczyptę pieprzu i gotuj jeszcze chwilę, mieszając, aż sos lekko zgęstnienie.
-
Dodaj na patelnię makaron i posiekaną natkę pirtruszki, wymieszaj. Podawaj gorące, posypane odrobiną startego twardego sera - może to być parmezan lub np. polski ser typu Bursztyn