Makaronowe wstążki z krewetkami i grzybami leśnymi w sosie na bazie wina i śmietany.
Makaron ugotuj w osolonym wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Oczyszczone i w razie potrzeby umyte grzyby pokrój w grube plastry, mniejsze kapelusze możesz zostawić w całości. Cebulkę posiekaj bardzo drobno. Krewetki przelej na cedzaku ciepłą wodą, by odtajały.
Rozgrzej na patelni łyżkę masła, zeszklij na nim cebulę i połowę posiekanego drobno lub przeciśniętego przez praskę czosnku. Dodaj grzyby i podsmażaj ok. 5-7 minut, aż staną się miękkie. Odłóż podsmażone grzyby na talerz.
Na tej samej patelni rozgrzej łyżkę oliwy i podsmaż krótko krewetki oraz resztę czosnku - ok. 2 - 3 minuty.
Dolej wino i zwiększ nieco płomień pod patelnią, gotuj mieszając przez ok. 5 minut, aż wino się nieco zredukuje.
Zmniejsz ogień, dodaj do krewetek podsmażone wcześniej grzyby i ogrzaną śmietanę - powinna mieć temperaturę pokojową, możesz zahartować ją przed dodaniem, by się nie zwarzyła. Posól do smaku, dodaj solidną szczyptę pieprzu i gotuj jeszcze chwilę, mieszając, aż sos lekko zgęstnienie.
Dodaj na patelnię makaron i posiekaną natkę pirtruszki, wymieszaj. Podawaj gorące, posypane odrobiną startego twardego sera - może to być parmezan lub np. polski ser typu Bursztyn
Dziękuje za skorzystanie przepisu! Zajrzyj ponownie na JestPysznie.pl po więcej ;-)