Makaron z kurkami i serem feta

Makaron to mój numer jeden w kuchni. Nigdy go u mnie nie brakuje, bo to gwarancja na szybki i pyszny obiad lub kolację niezależnie od okoliczności. Tak jak makaron z kurkami i serem feta z solidną porcją natki pietruszki.

Makaron z kurkami i serem feta

Kurki i makaron – moje dwa obiadowe pewniaki. Pasują do siebie idealnie. Do tego słony ser feta, dzięki której tradycyjny sos kurkowy ze śmietaną nabiera zupełnie nowego smaku.

Do przygotowania sosu użyłam jogurtu zamiast śmietany. To sposób na to, żeby sos z kurek był nieco lżejszy, jednak jeśli wolisz – zostań przy wersji ze śmietaną.

Zobacz inne przepisy na makaron lub przepisy na dania z kurkami

Wybierz swój ulubiony makaron. Wybrałam szerokie wstążki pappardelle, ale cieńsze wstążki także spiszą się świetnie. Podobnie jak kokardki czy rurki penne. Sos kurkowy możesz wymieszać z makaronem bezpośrednio na patelni albo podać nakładając porcję sosu na makaron już na talerzu. Nie szczędź natki pietruszki.

Czas przygotowania 5 min Czas gotowania 15 min W sumie 20 mins Porcje: 2

Składniki

Przygotowanie

  1. Makaron ugotuj w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

  2. Na patelni rozgrzej masło. Podsmaż drobniutko posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodaj pokrojone kurki i porządną szczyptę lub dwie pieprzu. Smaż około 6-8 minut, mieszając co jakiś czas.

  3. Zmniejsz moc kuchenki, dodaj pokruszony ser feta i mieszaj, aż zacznie się roztapiać. Dodaj jogurt lub śmietanę, połącz dokładnie wszystkie składniki i chwilę jeszcze trzymaj na wolnym ogniu. Dopraw do smaku szczyptą soli i pieprzu.

  4. Podawaj z ugotowanym makaronem. Możesz wymieszać makaron z sosem bezpośrednio na patelni lub podać nakładając sos na wierzch makaronu wyłożonego na talerz. Posyp natką pietruszki.

Tagi: makaron z kurkami, sos kurkowy do makaronu, makaron z kurkami i serem feta, przepis na makaron z kurkami i fetą

Zobacz też...