Makaron z kurkami na winie

Sezon na grzyby. Perkate prawdziwki, ciemnobrązowe podgrzybki, żółte kurki zachwycają i zapraszają do delektowania się nimi w kuchni. Makaron z kurkami na winie to arcyprosty i szybki sposób na wykorzystanie tych ostatnich. Dopóki sezon trwa.

Makaron z kurkami na winie

Czas grzybobrania nieodłącznie kojarzy mi się z babcią. Z małym tępawym nożykiem w kieszeni polaru, godzinami spacerów po lesie i radością z każdego znaleziska. Czy to dorodny, pyszniący się wśród brzóz krawiec, czy dumny prawdziwek, czy niepozorny mały podgrzybek zajączek – wszystkie zasługiwały na swoje miejsce w koszyku. Potem mozolne czyszczenie, girlandy suszących się kapeluszy porozwieszanych w kuchni, piramidy słoiczków z grzybami marynowanymi, zapach grzybowego sosu.

W całym tym grzybowym zamieszaniu, gdy byłam dzieckiem, najważniejsza była przygoda. Przygoda i czas spędzony w lesie z babcią cierpliwie tłumaczącą jakie grzyby zbieramy, a jakich nie. Maszerowanie w kaloszach i przeciwdeszczowym foliowym płaszczyku między wysokimi sosnami, z wiecznie niecierpliwym czarnym psem Reksiem, rwącym się na smyczy. Ten czas zawsze już będzie dla mnie magiczny i pełen wspomnień.

Przez wiele lat wcale nie jadłam grzybów i dopiero zainteresowanie się kuchnią sprawiło, ze zaczęłam po nie sięgać i poznawać ich kulinarne bogactwo.

Zajrzyj po inne inspiracje i przepisy na dania z grzybami

Jak zrobić makaron z kurkami na winie?

Kurki to grzyby bardzo wszechstronne. Lekko pieprzne w smaku i nie intensywnie grzybowe w aromacie świetnie dogadują się w różnorakim towarzystwie. U mnie nieodzownie z tymiankiem, który do kurek nadaje się wręcz idealnie. W najprostszej możliwej postaci – kwintesencja tego, co kocham. Kurki, wino, makaron, 20 minut i uczta gotowa. Gęba w niebie!

Czas przygotowania 5 min Czas gotowania 15 min W sumie 20 mins Porcje: 2

Opis

Prosty makaron z kurkami na winie - szybki obiaz w środku sezonu na kurki.

Składniki

Przygotowanie

  1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukacją na opakowaniu.

  2. Kurki oczyść pod bieżącą wodą (nie mocz), większe przekrój na pół, mniejsze zostaw w całości.

  3. Na patelni rozgrzej masło, dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek, zamieszaj, dodaj kurki i podsmażaj na średnim ogniu 3-4 minuty, aż lekko zmiękną. Dodaj wino i listki tymianku, zwiększ nieco ogień. Delikatnie mieszając gotuj kilka minut, aż wino zredukuje się o połowę. Lekko posól i popieprz do smaku.

  4. Ugotowany makaron dodaj na patelnię i wymieszaj z kurkami. Podawaj gorący, posypany startym serem i udekorowany listami tymianku.

Notatki

Użyłam makaronu bucatini - grubszego niż nitki spaghetti, ale pustego w środku, rodzaj cienkich, długich słomek. Możesz użyć też innych wstążek lub nitek, kokardek lub rurek. Wybierz swój ulubiony.

Tagi: makaron z kurkami, makaron z kurkami na winie, makaron z kurkami bez śmietany, kurki na winie, przepis na makaron z kurkami

Zobacz też...