Print Options:

Makaron z kurkami na winie

Makaron z kurkami na winie
Time
Czas przygotowania: 5 min Czas gotowania: 15 min W sumie: 20 mins
Porcje 2
Description

Prosty makaron z kurkami na winie - szybki obiaz w środku sezonu na kurki.

Składniki
  • 200 gramów makaronu
  • 200 gramów kurek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 lampka białego wina (wytrawnego)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka listków świeżego tymianku
  • 1 garść startego dojrzewającego sera (np. parmezanu, grana padano - do podania)
Przygotowanie
  1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukacją na opakowaniu.

  2. Kurki oczyść pod bieżącą wodą (nie mocz), większe przekrój na pół, mniejsze zostaw w całości.

  3. Na patelni rozgrzej masło, dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek, zamieszaj, dodaj kurki i podsmażaj na średnim ogniu 3-4 minuty, aż lekko zmiękną. Dodaj wino i listki tymianku, zwiększ nieco ogień. Delikatnie mieszając gotuj kilka minut, aż wino zredukuje się o połowę. Lekko posól i popieprz do smaku.
  4. Ugotowany makaron dodaj na patelnię i wymieszaj z kurkami. Podawaj gorący, posypany startym serem i udekorowany listami tymianku.
Notatki

Użyłam makaronu bucatini - grubszego niż nitki spaghetti, ale pustego w środku, rodzaj cienkich, długich słomek. Możesz użyć też innych wstążek lub nitek, kokardek lub rurek. Wybierz swój ulubiony.

Tagi: makaron z kurkami, makaron z kurkami na winie, makaron z kurkami bez śmietany, kurki na winie, przepis na makaron z kurkami

Dziękuje za skorzystanie  przepisu! Zajrzyj ponownie na JestPysznie.pl po więcej ;-)