Makaron z pomidorami i rukolą

To prawdziwa kuchenna magia, gdy kilka banalnie prostych składników przemienia się przy naszym skromnym udziale w obiad pełen smaków i aromatów. Makaron z pomidorami i rukolą to doskonły przykład tej magii.

Makaron z pomidorami i rukolą

Gdy byłam dzieckiem, nie lubiłam pomidorów. Żeby skłonić mnie do zjedzenia kawałka pomidora do śniadania czy kolacji, mama, która sama jadła je jak jabłka, posypywała mi go cukrem i chyba tylko tak byłam w stanie, łaskawie, krzywiąc się i marudząc, przełknąć w ogóle to paskudztwo. Musiało minąć dobre dwadzieścia lat, zanim sama przed sobą przyznałam, że jednak pomidory lubię.

Popularność pomidora w Polsce zawdzięczamy królowej Bonie, która przywiozła go do nas wraz z resztą włoszczyzny. W Ameryce Południowej uprawiany jest przez ludzi już od ok. 8 tys. lat!

Makaron z sosem ze świeżych pomidorów

Makaron, pomidory, rukola – to podstawa tego przepisu. Niewiele potrzeba zachodu, żeby dojrzałe w słońcu pomidory zamienić w pyszny sos do makaronu, za to efekt jest zniewalający – tak smakiem, jak i aromatem. Pomidory obieram ze skóry. Skórki pomidorów pływające w sosie zdecydowanie psują efekt, ale ściągnięcie skórki z pomidora nie jest trudne. Lekko nacinam spód pomidorów nożem, zanurzam na 30-40 sekund we wrzątku i nożykiem lub palcami zdejmuję cienką skórkę.

Swój wyjątkowego smaku sos nabiera dzięki dodaniu lampki białego wina, które cudownie aromatyzuje sos. Do tego zioła – świeże lub suszone: oregano, bazylia i tymianek. Wystarczy poddusić pomidory z winem i ziołami, lekko posłodzić do smaku, aby sos nie wyszedł zbyt kwaśny. Potem mieszam sos z makaronem i podaję z porcją świeżej rukoli, posypane startym serem. To jeden zmoich ulubionych przepisów, do którego wracam często.

Makaron z pomidorami i rukolą to prosty i szybki pomysł na lekki obiad lub kolację. Do tego lampka wina, jeśli lubisz – zwykły makaron z sosem z pomidorów może zmienić się w romantyczną kolację dla dwojga.

Warto przygotować taki sos zwłaszcza w sezonie, kiedy mamy dostęp do najsmaczniejszych, dojrzałych w słońcu pomidorów. Wybierz te mięsiste. Malinowe, bawole serca lub polne, które mają mniej pestek, a więcej miąższu.

Smacznego!

Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 20 min W sumie 30 mins Porcje: 2

Opis

Makaron z aromatycznym sosem ze świeżych pomidorów i rukolą - lekki obiad lub kolacja idealna.

Składniki

Przygotowanie

  1. Makron ugotuj w osolonym wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu.

  2. Pomidory sparz we wrzątku i obierz ze skóry, a następnie pokrój w grubą kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj drobno.

  3. W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy i zeszklij cebulę oraz czosnek. Dodaj pokrojone pomidory, po szczypcie bazylii, oregano i tymianku praz wino. Wymieszaj, gotuj na średniej mocy kuchenki, mieszając regularnie 10-15 minut, aż pomidory zaczną się rozpadać, a wino odparuje. Posłódź, posól i popieprz do smaku.

    Sos możesz gotować dłużej, aż pomidory całkiem się rozpadną. Ja w tym soosie lubię wyczywalne kawałki pomidorów.
  4. Sos wymieszaj z ugotownym makaronem, podawaj z dodtkiem świeżej rukoli i posypne startym serem.

Tagi: sos ze świeżych pomidorów, sos pomidorowy do makaronu, makaron z pomidorami i rukolą, makaron z sosem pomidorowym

Zobacz też...