Makaron z pomidorami i rukolą
To prawdziwa kuchenna magia, gdy kilka banalnie prostych składników przemienia się przy naszym skromnym udziale w obiad pełen smaków i aromatów. Makaron z pomidorami i rukolą to doskonły przykład tej magii.

Gdy byłam dzieckiem, nie lubiłam pomidorów. Żeby skłonić mnie do zjedzenia kawałka pomidora do śniadania czy kolacji, mama, która sama jadła je jak jabłka, posypywała mi go cukrem i chyba tylko tak byłam w stanie, łaskawie, krzywiąc się i marudząc, przełknąć w ogóle to paskudztwo. Musiało minąć dobre dwadzieścia lat, zanim sama przed sobą przyznałam, że jednak pomidory lubię.
Popularność pomidora w Polsce zawdzięczamy królowej Bonie, która przywiozła go do nas wraz z resztą włoszczyzny. W Ameryce Południowej uprawiany jest przez ludzi już od ok. 8 tys. lat!
Makaron z sosem ze świeżych pomidorów
Makaron, pomidory, rukola – to podstawa tego przepisu. Niewiele potrzeba zachodu, żeby dojrzałe w słońcu pomidory zamienić w pyszny sos do makaronu, za to efekt jest zniewalający – tak smakiem, jak i aromatem. Pomidory obieram ze skóry. Skórki pomidorów pływające w sosie zdecydowanie psują efekt, ale ściągnięcie skórki z pomidora nie jest trudne. Lekko nacinam spód pomidorów nożem, zanurzam na 30-40 sekund we wrzątku i nożykiem lub palcami zdejmuję cienką skórkę.
Swój wyjątkowego smaku sos nabiera dzięki dodaniu lampki białego wina, które cudownie aromatyzuje sos. Do tego zioła – świeże lub suszone: oregano, bazylia i tymianek. Wystarczy poddusić pomidory z winem i ziołami, lekko posłodzić do smaku, aby sos nie wyszedł zbyt kwaśny. Potem mieszam sos z makaronem i podaję z porcją świeżej rukoli, posypane startym serem. To jeden zmoich ulubionych przepisów, do którego wracam często.
Makaron z pomidorami i rukolą to prosty i szybki pomysł na lekki obiad lub kolację. Do tego lampka wina, jeśli lubisz – zwykły makaron z sosem z pomidorów może zmienić się w romantyczną kolację dla dwojga.
Warto przygotować taki sos zwłaszcza w sezonie, kiedy mamy dostęp do najsmaczniejszych, dojrzałych w słońcu pomidorów. Wybierz te mięsiste. Malinowe, bawole serca lub polne, które mają mniej pestek, a więcej miąższu.
Smacznego!

Makaron z pomidorami i rukolą
Opis
Makaron z aromatycznym sosem ze świeżych pomidorów i rukolą - lekki obiad lub kolacja idealna.
Składniki
Przygotowanie
-
Makron ugotuj w osolonym wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu.
-
Pomidory sparz we wrzątku i obierz ze skóry, a następnie pokrój w grubą kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj drobno.
-
W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy i zeszklij cebulę oraz czosnek. Dodaj pokrojone pomidory, po szczypcie bazylii, oregano i tymianku praz wino. Wymieszaj, gotuj na średniej mocy kuchenki, mieszając regularnie 10-15 minut, aż pomidory zaczną się rozpadać, a wino odparuje. Posłódź, posól i popieprz do smaku.
Sos możesz gotować dłużej, aż pomidory całkiem się rozpadną. Ja w tym soosie lubię wyczywalne kawałki pomidorów. -
Sos wymieszaj z ugotownym makaronem, podawaj z dodtkiem świeżej rukoli i posypne startym serem.