Print Options:

Makaron z pomidorami i rukolą

Makaron z pomidorami i rukolą
Kuchnia
Time
Czas przygotowania: 10 min Czas gotowania: 20 min W sumie: 30 mins
Porcje 2
Description

Makaron z aromatycznym sosem ze świeżych pomidorów i rukolą - lekki obiad lub kolacja idealna.

Składniki
  • 200 gramów makaronu (np. wstążek)
  • 5 pomidorów (dużych)
  • 2 garści rukoli
  • 1 lampka białego wina (wytrawnego)
  • 1 cebula (mała)
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa
  • bazylia, oregano, tymianek (świeże lub suszone)
  • sól i pieprz
  • cukier
  • 2 łyżki startego dojrzewajcego sera (np. parmezanu, grana padano)
Przygotowanie
  1. Makron ugotuj w osolonym wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu.

  2. Pomidory sparz we wrzątku i obierz ze skóry, a następnie pokrój w grubą kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj drobno.

  3. W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy i zeszklij cebulę oraz czosnek. Dodaj pokrojone pomidory, po szczypcie bazylii, oregano i tymianku praz wino. Wymieszaj, gotuj na średniej mocy kuchenki, mieszając regularnie 10-15 minut, aż pomidory zaczną się rozpadać, a wino odparuje. Posłódź, posól i popieprz do smaku.

    Sos możesz gotować dłużej, aż pomidory całkiem się rozpadną. Ja w tym soosie lubię wyczywalne kawałki pomidorów.
  4. Sos wymieszaj z ugotownym makaronem, podawaj z dodtkiem świeżej rukoli i posypne startym serem.

Tagi: sos ze świeżych pomidorów, sos pomidorowy do makaronu, makaron z pomidorami i rukolą, makaron z sosem pomidorowym

Dziękuje za skorzystanie  przepisu! Zajrzyj ponownie na JestPysznie.pl po więcej ;-)