Makaron ze szpinakim i kurczakiem w sosie śmietanowym
Makaron ze szpinakim i kurczakiem to w zasadzie obiadowy pewniak. To przepis taki, jakie lubię najbardziej – prosty i szybki, którego przygotowania zajmuje nie więcej, niż czas potrzebny na ugotowanie makaronu. Szybko, prosto i smacznie, czego chcieć więcej?

Pomysł na szybki obiad? Makaron ze szpinakiem i kurczakiem!
Dania z makaronem mają to do siebie, że wiele z nich można przygotować szybko, wcale bez szody dla walorów smakowych. Kluczem do sukcesu – jak to generalnie bywa z gotowaniem – są świeże i proste składniki.
Makarony są pyszne. Do tego makaronu polecam na przykład szpinak baby. Świeże, młode listki szpinaku baby dostępne są cały rok w marketach. Doskojnale sprzwdzi się również młody wiosenny szpinak, który z pewnością znajdzie się w pobliskim warzywniaku lub na rynku. Takiego szpinaku nie trzeba długo gotować/dusić – często wystarczy dodać do gorącego sosu lub właśnie makaronu, zamieszać, odczekać minutkę i gotowe.
Zobacz też inne przepisy na dania z makaronem.
Do makaronu ze szpinakiem i kurczakiem doskonale pasuje sos śmietanowy, który sprawia, że całe danie staje się aksamitnie kremowe i delikatne. Wystarczy dodać śmietanę do podsmażonego kurczaka, doprawić, zagotować, dodać szpinak i sos do makaronu gotowy.
Dodatkowo kilka świeżych pomidorków koktajlowych nie tylko ożywi talerz, ale też świetnie uzupełni danie, nadając mu jeszcze więcej świeżości.
Smacznego!

Makaron ze szpinakim i kurczakiem w sosie śmietanowym
Opis
Przepis na prosty i szybki makaron ze szpinakiem i kurczakiem w sosie śmietanowym z dodatkiem świeżych pomidorków koktajlowych.
Składniki
Przygotowanie
-
Nastaw wodę na makaron, lekko posól. Pierś z kurczaka umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę. Dopraw solą, pieprzem, skrop oliwą, dodaj przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku, wymieszaj i odstaw na czas potrzebny do zagotowania się wrzątku na makaron.
-
Wstaw makaron do gotowania. Na pateli rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj kurczaka wraz z przyprawami i podsmażaj 4-5 minut na średnim ogniu, aż mięso zacznie się złocić. Wyciśnij drugi ząbek czosnku, zmiejsz moc kuchenki, dodaj śmietankę, zagotuj mieszając (1-2 minuty).
-
Do gotującego się sosu dodaj połowę szpinaku i wymieszaj. Dodaj gorący, odcedzony, ugotowany makaron i połowę pomidorków koktajlowych. Wymieszaj dokładnie tak, aby cały makaron pokrył się sosem, dodaj resztę pomidorków, oprósz szczyptą pieprzu.
Smacznego!Przed odcedzeniem makaronu możesz zachować łyżkę lub dwie wody z gotowania makaronu. Jeśli sos jest za gęsty, dodaj do niego troszkę zachowanej wody.