Pasta jajeczna z szynką i szczypiorkiem

Ile poranków, tyle sposóbów na przyrządzenie jajek. Prosta w przygotowaniu pasta jajeczna z szynką i szczypiorkiem to jeden z tradycyjnych pomysłów na pastę do kanapek i świetny sposób na pożywne śniadanie.

Pasta jajeczna z szynką i szczypiorkiem

Pasta jajeczna z szynką to smaczny sposób na urozmaicenie klasycznej pasty kanapkowej z jajek.

Ugotowane jajka na twardo rozgnieć widelcem lub posiekaj drobno. Możesz też zmiksować je za pomocą blendera na gładką pastę. Wymieszaj z majonezem – lub pół na pół z jogurtem naturalnym – a następnie dodaj pokrojoną drobno delikatną szynkę drobiową i szczypiorek. Tak przygotowana pasta jajeczna świetnie smakuje z dowolnym pieczywem.

Zwykle przygotowuję pastę z 3 jajek – to ilość w sam raz kilka kanapek dna 2-3 osób. Do tego prosta sałatka ze świeżych warzyw pokrojonych w plasterki, takich jak rzodkiewki, ogórek, pomidory czy papryka i pełnowartościowe śniadanie gotowe.

Możesz też przygotować pastę jajeczną z samym szczypiorkiem – klasyczne połączenie, które świetnie smakuje niezależnie od okoliczności.

Smacznego!

Pasta jajeczna z szynką i szczypiorkiem

Czas przygotowania 10 min W sumie 10 mins Porcje: 2

Opis

Pyszna domowa pasta jajeczna do chleba z dodatkiem szynki i szczypiorku, idealna na śniadanie.

Składniki

Przygotowanie

  1. Jajka posiekaj, rozgnieć widelcem lub zmiksuj blenderem z odrobiną soli, pieprzu, majonezem i jogurtem.

  2. Wymieszaj z drobno pokrojonym szczypiorem i szynką pokrojoną w kosteczkę. Odstaw na kilka minut do przegryzienia. W razie konieczności dopraw do smaku solą i pieprzem.

Notatki

Dodatek jogurtu pół na pół z majonezem sprawi, że pasta będzie mniej tłusta.

Tagi: pasta jajeczna z szynką, pasta jajeczna z szynką i szczypiorkiem, pyszna pasta jajeczna, przepis na pastę jajeczną, pasta jajaeczna szynka majonez

Zobacz też...