Pasta jajeczna z szynką i szczypiorkiem
Ile poranków, tyle sposóbów na przyrządzenie jajek. Prosta w przygotowaniu pasta jajeczna z szynką i szczypiorkiem to jeden z tradycyjnych pomysłów na pastę do kanapek i świetny sposób na pożywne śniadanie.

Pasta jajeczna z szynką to smaczny sposób na urozmaicenie klasycznej pasty kanapkowej z jajek.
Ugotowane jajka na twardo rozgnieć widelcem lub posiekaj drobno. Możesz też zmiksować je za pomocą blendera na gładką pastę. Wymieszaj z majonezem – lub pół na pół z jogurtem naturalnym – a następnie dodaj pokrojoną drobno delikatną szynkę drobiową i szczypiorek. Tak przygotowana pasta jajeczna świetnie smakuje z dowolnym pieczywem.
Zwykle przygotowuję pastę z 3 jajek – to ilość w sam raz kilka kanapek dna 2-3 osób. Do tego prosta sałatka ze świeżych warzyw pokrojonych w plasterki, takich jak rzodkiewki, ogórek, pomidory czy papryka i pełnowartościowe śniadanie gotowe.
Możesz też przygotować pastę jajeczną z samym szczypiorkiem – klasyczne połączenie, które świetnie smakuje niezależnie od okoliczności.
Smacznego!

Pasta jajeczna z szynką i szczypiorkiem
Opis
Pyszna domowa pasta jajeczna do chleba z dodatkiem szynki i szczypiorku, idealna na śniadanie.
Składniki
Przygotowanie
-
Jajka posiekaj, rozgnieć widelcem lub zmiksuj blenderem z odrobiną soli, pieprzu, majonezem i jogurtem.
-
Wymieszaj z drobno pokrojonym szczypiorem i szynką pokrojoną w kosteczkę. Odstaw na kilka minut do przegryzienia. W razie konieczności dopraw do smaku solą i pieprzem.
Notatki
Dodatek jogurtu pół na pół z majonezem sprawi, że pasta będzie mniej tłusta.