Pasta jajeczna ze szczypiorkiem
Ilekroć przygotowuję nowy przepis na tę stronę, za każdym razem mam ochotę napisać, że prezentuje wam swój ulubiony przepis. Wnikliwy czytelnik mógłby uznać, że to nieco dziwne. Tak naprawdę dziwne nie jest wcale. Bo ja po prostu naprawdę lubię jeść i gotować. Nie inaczej jest w tym przypadku. Zwykła pasta jajeczna ze szczypiorkiem jest po prostu jednym z wielu moich ulubionych przepisów.
Na pytanie o ulubione danie czy ulubiony produkt nie potrafię udzielić jednoznacznej odpowiedzi. Jedzenie to taka fantastyczna sprawa… To dlatego tak często można tu przeczytać, że coś uwielbiam. I naprawdę nie ma znaczeniam, czy to coś prostego, do przygotowania w kilka minut, czy coś nieco bardziej skomplikowanego, nad czym trzeba spędzić w kuchni dłuższą chwilę.

Jajka po prostu uwielbiam. Chociaż staram się ograniczać w swojej diecie produkty pochodzenia zwierzęcego, to bliższy mi jest fleksitarianizm, niż dieta czysto wegańska lub wegetariańska. Jajka to jeden z tych produktów, którego w mojej diecie sobie nie odmawiam. Staram się natomiast wybierać jajka od szczęśliwszych kur. I bardzo mnie cieszy, że ostatnimi czasy Unia Europejska przegłosowała rekomendację o planowanym w przyszłości zakazie hodowli klatkowej kur, która nie ma nic wspólnego z godnym traktowaniem tych zwierząt. To zwykły, szkodliwy w wielu aspektach, przemysł pełen niepotrzebnego cierpienia.
Jajka na śniadanie
Jajka jadam w wielu różnych postaciach. Doceniam je za ich smak, właściwości odżywcze, wszechstronność i wiele różnych zastosowań w kuchni. Lubię jajka na miękko i na twardo, jajecznicę na maśle, jajka sadzone czy w formie pasty jajecznej. Najczęściej jadam je na śniadanie. Chociaż w moim przypadku trudno mówić o śniadaniu sensu stricte. Nie przywiązuje się do ścisłych pór posiłków. Jadam wtedy, kiedy odczuwam głód. Przez wiele lat żyłam w utwierdzona w przekonaniu, że śniadanie trzeba zjeść raniutko, krótko po przebudzeniu. Żyłam z wyrzutami sumienia, że niedostatecznie o siebie dbam, bo po prostu jedzenie tak wcześnie mi nie odpowiada.
Cieszę się widząc wśród treści publikowanych przez dietetyków, że ten sztywny przedział czasowy nie jest obowiązkowy dla każdego. Potrafię zjeść śniadanie w południe, kilka godzin po pobudce. Dla niektórych czas mojego śniadania mógłbym być traktowany jako czas obiadu. Z pewnością wiele osób nie wyobraża sobie takiego podejścia. Mnie ono jednak pasuje. Skoro mój organizm nie ma ochoty jeść z samego rana, to ja nie mam zamiaru go zmuszać.
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem to chyba najprostszy sposób przygotowania pasty jajecznej. Lubię ją także z innymi dodatkami, ale to właśnie jajko, szczypiorek i majonez są dla mnie najprostszym połączeniem idealnym. Pastę jajeczną można wykorzystać do przyrządzenia kanapek, zapakować w pudełko i zabrać do pracy, a nawet podać jako przekąskę na imprezie w towarzystwie krakersów, grzaneczek lub po prostu świeżego pieczywa.
Na swoje śniadanie wybrałam ciemny żytni chleb, a do tego przygotowałam sałatkę z pomidorków i świeżego szpinaku.
A Ty? Lubisz jajka?

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem
Opis
Śniadaniowa pasta jajeczna ze szczypiorkiem.
Składniki
Przygotowanie
-
Jajka ugotuj na twardo (8-10 minut od zagotowania się wody). Szczypiorek posiekaj.
Ugotowane jajka zalej zimną wodą, aby je przestudzić. Obierz i pokrój na mniejsze części. -
Przełóż jajka do miseczki, dodaj majonez i szczypiorek, gnieć widelcem aż wszystko się wymiesza, a jajko będzie rozdrobnione tak, jak lubisz. Posól i popieprz do smaku.
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem jest idealna na kanapki.